x

Kobasica, mesna delicija stara 3.500 godina

Od predjela do brzog i jednostavnog glavnog jela, svestrane kobasice se odlično uklapaju u moderan način života. Ova mesna delicija je najstarija mesna prerađevina o čijem se postojanju nalaze razni (pisani) dokazi. Istorija kobasica započela je prije 3.500 godina s Vaviloncima, koji su punili očišćena životinjska crijeva nasoljenim i usitnjenim ostacima mesa, unutarnjim organima i masti.

Mnogi narodi su preuzeli i modifikovali ovaj način prezervacije mesa, pa tako i Grci i Rimljani.

Homer u svojoj "Odiseji" opisuje vrstu kobasice izrađene od kozjeg želuca punjenog krvlju i masti koja se peče iznad otvorene vatre. Kobasice se takođe spominju i u Aristofanovoj satiri "Vitezovi", u kojoj siromašni prodavač kobasica postaje vladar Atine. Grčki komediograf Epicharmus napisao je 50 komedija, od kojih je više od pola izgubljeno ili očuvano samo u fragmentima, a jedna od njih nosi naslov "Orya" ili "Kobasica".

Kobasica kao grijeh

Rimljanima su navodno za vladavine cara Nerona kobasice bile neizostavan dio raskalašene svečanosti u čast pastirskog (paganskog) boga Lupercula.

S pojavom hrišćanstva i vladavinom cara Konstantina I sablazne su igre bile ukinute, a jedenje kobasica proglašeno je grijehom. Legende kažu da kobasice ipak nisu nestale s rimskih jelovnika jer se stanovništvo njima potajno opskrbljivalo uz pomoć krijumčara. Krijumčarene kobasice kolale su Rimom u tolikom broju da je zabrana uskoro i službeno ukinuta.

U srednjem su vijeku kobasice doživjele pravi procvat i kobasičarstvo je postalo prava umjetnost. Kobasičari, wurstmachers - kako su ih zvali u Njemačkoj, diljem Evrope smišljali su nove recepte i smjese pa su gotovo svaki veći evropski grad i pokrajina dobili svoju kobasicu po kojoj su postali poznati. Dakako, Njemačka je i danas prijestonica kobasica sa čak 1.500 vrsta ove delicije.

Pravi ručak

Potrebno:

500 g krompira

4 kobasice (po želji)

500 g kiselog kupusa (rezani)

So, svježe mljeveni biber, suncokretovo ulje

Priprema: Rernu zagrijte na 200 stepeni Celzijusa. Krompire operite i prerežite na polovice i zatim posložite na lim za pečenje, posolite, pobiberite i posipajte uljem. Pecite u rerni na 30-45 min. Kiseli kupus isperite u vodi ako je preslan. Na dvije kašičice ulja dinstajte kiseli kupus 15 minuta. Kobasice ispecite na tavi i poslužite s pečenim krompirom i dinstanim kiselim kupusom.

Omlet s porilukom i kobasicom

Potrebno:

kranjska kobasica,

1 praziluk,

1 režanj bijelog luka,

8 jaja,

so, biber, ulje, maslac

Priprema: Kobasice narezati i ispeći. Na mješavini ulja i maslaca najprije sotirati praziluk dok ne omekša, nakon 7-8 minuta dodati sitno narezani bijeli luk. Pobiberiti i posoliti. Dodati umućena jaja, a kada je omlet pri kraju dodati i kobasice. Peći dok se s donje strane jaja ne stvrdnu, preklopiti i poslužiti.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.