x

Koja je vrsta hljeba najbolja ako imate problema sa šećerom u krvi?

Šta zapravo znači "obogaćeni" hljeb i koja je vrsta hljeba najmanje utječe na porast razine šećera?

Odgovor je: Raženi hljeb od cjelovitog zrnja. Razina šećera u krvi raste nakon što ste pojeli hranu koja sadrži ugljikohidrate. Tu se ubraja i hljeb. Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, raženi hljeb od cjelovitog zrnja najbolji je izbor. Držat će vas sitima duže nego druge vrste hljeba, a uz to uzrokuje najmanje i najsuptilnije promjene u razini šećera. To je važno za oboljele od dijabetesa. Općenito, birajte hljeb gušće i grublje strukture s puno komadića zrnja kako biste izbjegli nagle skokove šećera u krvi, piše gloria.hr.

Je li "obogaćeni" hljeb zdraviji od cjelovitog?

Odgovor na ovo pitanje glasi: Nije. Izraz "obogaćen" odnosi se uglavnom na bijeli hljeb ili na druge krušne proizvode od rainiranog brašna. Rafiniranjem se postiže svjetliji i rahliji izgled hljeba te se produžuje njegova trajnost na policama trgovina. Ali, rainirano brašno u tom je procesu ostalo bez većeg dijela vlakana, željeza i B-vitamina.

Riječ "obogaćen" u tom slučaju znači samo to da su B-vitamini i željezo ponovno dodani nakon procesa rainiranja, no vlakna se ne mogu naknadno dodati. A hljeb od cjelovitog zrnja sadrži vlakna, prema tome bolji je prehrambeni izbor.

Izvor: radiosarajevo.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.