x

ni pod razno

Koje poruke ne slati bivšima nakon prekida

Nakon razvoda ili prekida učinite sebi uslugu i nemojte slati poruke natrpane emocijama. Sve to vam se kasnije može vratiti na jako ružan način, a kajanje koje ćete osjetiti ako se situacija ne odigra kako ste očekivali će vas teško proći.

Eksperti za prekide i razvode otkrili su za HuffPost nekoliko najčešćih poruka koje ljudi šalju bivšima poslije prekida.

1. "Nedostaješ mi"

Prije nego pošaljete poruku "Nedostaješ mi" razmislite da li vam stvarno nedostaje vaš bivši ili ste samo usamljeni i niste navikli biti sami.

"To je jako zbunjujuća poruka, pogotovo poslije prekida. Osjetljiva je, ali je i manipulativna. To je klasična povuci-potegni situacija koja pokreće neki oblik veze za koju niste ni sigurni da je želite, ali je tu samo da se ne bi osjećali usamljeno", rekla je ekspertica Laura Miolla

Prije nego pritisnete "Send" pauzirajte i podsjetite se koliko ste daleko došli, te da li se isplati ponovo započeti konverzaciju sa bivšim.

2. Započinjanje svađa i vrijeđanje

Nemojte se zalijetati sa uvredama i ružnim porukama, pogotovo ako je u pitanju kritiziranje bivšeg partnera i njihovih roditeljskih sposobnosti. To bi vas kasnije moglo koštati puno više ukoliko se iskoristi na sudu.

"Svojim klijentima uvijek kažem da ne šalju ništa što bi ih kasnije moglo proganjati ili čega bi ih kasnije moglo biti stid. Nikad ne treba slati ništa što bi vam moglo naštetiti. Vjerujte mi, vaši bivši će loše stvari iskoristiti protiv vas ili će ih pokazati porodici i prijateljima", kaže Laura. 


3. "Hej ti"

Znate li šta je gore od "Nedostaješ mi" poruke? "Hej ti" poruka koju pošaljete u rane jutarnje sate nakon noćnog izlaska.

"Svaka verzija ovakvog pozivanja je nešto čemu se treba maksimalno oduprijeti. Vodite se činjenicom da vam ta osoba nije mogla biti normalan partner, te vam sigurno neće moći biti prijatelj sa povlasticama. Sjetite se, bivši je bivši sa razlogom. Suzdržite se, imajte granice i samopoštovanje", kaže ekspertica Tracy Schorn.

4. Pitanja o tome s kim se viđa

Ako vam se desi da bivšeg vidite u gradu ili da na društvenim mrežama vidite fotografiju gdje je s nekim drugim, oduprite se porivu da ga pozovete i pitate ko je u pitanju. Nemojte pustiti da vas ljutnja ponese i da mu se javite tako isprovocirani. Sjetite se da ste prekinuli jer vam nije išlo, te da on vjerovatno sada traži nekoga sa kim će mu veza bolje funkcionisati.

5. "Bio si grozan partner"

Ovakve poruke nikako ne smijete slati ukoliko želite čist razvod ili prekid.

"Reći vašem bivšem da je beskoristan i da je grozan je nešto što nipošto ne treba praktikovati. Postoji mogućnost da će vaš bivši ovo shvatiti kao da ga pokušavate uvrijediti jer je to ono što vi mislite o sebi", kaže Tracy.

6. "Voljela bih da možemo popričati"

Ako želite porazgovarati o vašem odnosu, nemojte to raditi preko poruka. Radije zakažite termin za kafu i popričajte sa njim uživo.

"Iako je lakše neke stvari napisati u poruci, nemojte to raditi. Ako nešto ne možete reći uživo, nemojte to govoriti nikako", zaključila je Tracy.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.