x

ISTRAŽIVANJE

Koje su najpopularnije boje automobila

Iznenađenje je da se dodaje sve više posebnih boja


Hemijska grupa BASF je objavila koje su najpopularnije boje novih automobila na svijetu. Iznenađenje je da se dodaje sve više posebnih boja, poput "ljubičaste".

Kod prve tri, stvari su ostale iste jer se već godinama na vrhu mijenjaju crna, bijela i siva. Učešća akromatskih boja, podijeljenih na bijelu, crnu, sivu i srebrnu, rastu u odnosu na prošlu godinu.

Bijela je porasla sa 37 na 39 posto ukupnog broja u 2022., što je čini daleko najpopularnijom bojom automobila na svijetu. Crna je završila na drugom mjestu i s ukupno 18 posto. Siva je također nešto popularnija nego prije sa 16 posto, dok je srebrna uspjela zadržati svoj udio od 8 posto.

Ukupno, tri boje čine 81 posto ukupnog broja vozila, odnosno više od tri četvrtine svih novih automobila. U 2021. to je bilo 77 posto.

Ukupan udio boja poput crvene, plave i zelene se smanjuje s 23 na 19 posto. Ipak, BASF vidi svijetlu tačku, jer kreativnije boje u ovoj kategoriji dobijaju određenu popularnost. Prvi put se pojavljuje ljubičasta boja na karti boja automobila.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.