x

Blistav ten uz omiljene voćke

Koje voće trebate jesti za sjajnu i čistu kožu?

Ne može se poreći da je voće jedan od najboljih dodataka zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Osim što voće pomaže vašem tijelu na razne načine, ovo može biti i koristan dodatak za bolje zdravlje i izgled kože.

Ako želite imati čistu i blistavu kožu, počnite od vaše ishrane. Body.ba vam u nastavku donosi zdravo i ukusno voće koje možete jesti kako biste podržali zdravlje vaše kože:

1. Mango

Ukusan i sočan mango čudesna je hrana za podmlađivanje kože. Mango sadrži vitamin A, C, E i K. Sadrži i beta-karoten, flavonoide, polifenole i ksantofile. Budući da je bogat izvor vlakana i dijetetskog šećera, ovo je voće korisno u sprječavanju problema s trbuhom poput zatvora. Mango također ima protuupalna svojstva, a poznato je i da štiti kožu od bilo kakvih oštećenja DNK.

2. Lubenica

Lubenica je izuzetno korisna za kožu, posebno za osobe koje imaju kožu sklonu aknama. Ljeti je lubenica odličan dodatak ishrani jer hidratizira tijelo, te na taj način ispire štetne toksine s kože i održava zdravu probavu.Ovo voće je prepuno vitamina A, B1, B6 i C. Sadrži i dovoljne količine likopena, flavonoida i karotenoida. Prisustvo likopena korisno je za sprječavanje oštećenja kože uklanjanjem slobodnih radikala.


3. Narandže

Ovo jarko voće ima nevjerovatan i sočan okus. Citrus je bogat vitaminom C, koji je izuzetno dobar za kožu. Narandže su korisne i u prevenciji brojnih oksidativnih oštećenja koje uzrokuju kožne probleme.

4. Papaja

Papaja je odličan dodatak ishrani ako je vaš cilj čista i blistava koža. To je zato što je papaja bogata raznim vitaminima poput A, B i C, a ima i dovoljne količine minerala poput magnezijuma, bakra i kalijuma. Ovo čudesno voće također ima antifungalna, antivirusna i antibakterijska svojstva koja pomažu u liječenju brojnih infekcija i stanja kože.

5. Nar

Nar je izuzetno bogat antioksidansima koji su korisni za zdravlje kože i uklanjanje pigmentacije. Također, antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oštećenja UV zraka. Ovo voće također ima dovoljne količine vitamina C i K, te minerala poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i fosfora.


6. Jabuka

Jabuka je jedna od najsvestranijih voćki koje se široko koristi zbog brojnih prednosti. Ovo voće je bogat izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i C, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, te pomaže u izbacivanju slobodnih radikala iz tijela.

7. Banane

Banane možete jesti tokom cijele godine, te osim što vam daju potrebni poticaj energije, dokazano je i da banane imaju ljekovita svojstva za zdravlje kože. Čak i kora banane može biti korisna za uklanjanje ožiljaka od akni. Osim što su banane bogate dijetalnim vlaknima, vitaminom A, vitaminom C, vitaminima E i vitaminom K, banana sadrži i značajne količine fosfora, magnezijuma, kalijuma i kalcijuma.

8. Grožđe

Grožđe u svim bojama je korisno za kožu, te ovo voće sadrži resveratrol. Ovaj antioksidans čini grožđe idealnim sastojkom za zaštitu od UV oštećenja, te je korisno u smanjenju rizika od raka kože. Grožđe također ima svojstva zacjeljivanja, podmlađivanja i zaštite kože.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.