x

Koji su simptomi i kakve posljedice ostavlja koronavirus kod najmlađih

Uočeno je da su među djecom simptomi generalno blagi, a pojedinci testirani na koronavirus nisu ih ni pokazivali.

Medicinske studije provedene u Evropi koje se odnose na djecu oboljelu od Covida-19 upućuju na to da je među njima smrtnost rijetka, piše BBC. Zabilježeno je da je do sada od posljedica Covid-19 umrlo četvero od 582 zaražene djece, od kojih je dvoje patilo od hroničnih bolesti. Uočeno je da su među djecom simptomi generalno blagi, a pojedinci testirani na koronavirus nisu ih ni pokazivali. Ali svako deseto dijete završilo je na intenzivnoj njezi.

Što je pokazala studija

Grupa naučnika koju vode stručnjaci Instituta za zdravlje djece pri dječjoj bolnici Great Ormond Street iz Londona, pratila je stanje 582 zaražene djece starosti od tri do 18 godina iz 25 evropskih zemalja. Na vrhuncu epidemije u aprilu svi su oni bili pozitivni na koronavirus, a četvrtina ih je imala prateće zdravstvene probleme.

Od četiri preminula djeteta (0,69 posto uzoraka) nijedno nije bilo mlađe od 10 godina, a dvoje među njima bolovalo je od drugih bolesti. Više od polovine djece obuhvaćene studijom trebalo je bolničko liječenje, a osam posto ih je završilo na intenzivnoj njezi.

Djeca su najčešće imala temperaturu, infekciju gornjih disanjih puteva, upalu pluća i gastrointestinalne simptome. Oko 16 posto djece, testirane jer su ostvarila kontakt sa zaraženom osobom, nije pokazivalo nikakve simptome.

Naučnici ističu da je stopa smrtnosti među djecom “znatno niža” nego što pokazuje studija, s obzirom na to da pojedinci, kod kojih su se pojavili blagi simptomi, još nisu bili testirani u vrijeme kad se sprovodila studija. Dodaju kako je potrebno prikupiti dodatne informacije jer će se na taj način pomoći ljekarima u izboru najbolje terapije za djecu koja obole od Covid-19.

Teži oblik

Dr. Mark Tebruge (Tebruege) s Instituta za zdravlje djece pri dječjoj bolnici Great Ormond Street kaže da je kod većine djece i mladih uočen tek blaži oblik bolesti.

- Ali ne treba zanemariti činjenicu da je dio djece obolio od težeg oblika Covid-19, koji je zahtjevao intenzivnu njegu. O tomu bi trebalo voditi računa tokom planiranja i određivanja prioriteta zdravstvenih resursa kako se pandemija dalje bude razvijala -smatra Tebruge.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.