x

Koji zaštini faktor i kako odabrati kremu za sunčanje za najmlađe

Sredstva za zaštitu nježne dječije kože nikada ne kupujte u samoposlugama .

Evropsko udruženje za kozmetičku industriju objavilo je novu kvalifikaciju zaštitnih faktora u sredstvima za zaštitu od sunčevih zraka. Najmanji faktor zaštite od sunca SPF je dva, a najveći 50. Na tržištu postoji mnogo proizvoda za sunčanje i većina proizvođača nudi adekvatnu zaštitu od UV-B zraka, ali zaštita od UV-A zraka nije uvijek na potrebnom nivou.

Zato sredstva za zaštitu nježne dječijekože nikada ne kupujte u samoposlugama, budite oprezni kad ih kupujete u parfimerijama, a najbolje je da se za savjet i preporuku obratite svom apotekaru, te da kupujete medicinski provjerena sredstva.

Sredstva za sunčanje za djecu ne bi, naime, trebala imati dodatke alkohola, mirisa i boja, jer oni mogu izazvati alergijske reakcije. Pri kupovini treba obratiti pažnju na visinu faktora i to da li štiti od obje vrste UV zraka. Sasvim male bebe ne treba uopće izlagati sunčevim zrakama niti ih treba mazati sredstvima za zaštitu od sunca. Od šestog mjeseca, bebu možete izvoditi na plažu u jutarnjim i popodnevnim satima, ali ih 30 minuta prije toga trebate dobro namazati sredstvom za zaštitu od sunca.

- Najpoželjniji faktor zaštite je između 15 i 30. Dobro bi bilo i kada bi sredstvo za sunčanje bilo vodootporno.

- Kreme na kojima piše "sunblock" teže se razmazuju, jer uglavnom sadrže mineralne sastojke koji raspršuju UV zrake, zbog čega je dijete dobro zaštićeno.

- Kreme s hemijskim zaštitnim faktorom "sunscreen" štite dječiju kožu tako što apsorbiraju UV zrake i jednim dijelom ih filtriraju.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.