x

Kolika je idealna razlika među djecom

Kada roditi drugo ili treće dijete? Stručnjaci smatraju da idealna razlika u godinama između svakog pojedinog djeteta ne treba biti veća od pet godina.

Mnogi roditelji kad požele imati više djece razmišljaju o tome koliku bi razliku u godinama trebali među njima napraviti. Brinu o tome kako će dijete reagirati na dolazak bebe, kako razlika u godinama utječe na mentalni razvoj, koje su prednosti i mane veće ili manje razlike u godinama?

Postoje različita tumačenja pa neki stručnjaci tvrde da je veća razlika bolje rješenje, jer ne remeti porodičnu ravnotežu, dok drugi smatraju da svaka razlika veća od pet godina znatno smanjuje mogućnosti da djeca razviju blizak i prisan odnos.

Ali, sve je to relativna stvar, jer ne zavisi samo od razlike u godinama, nego od vaspitanja, porodične situacije i mnogih drugih faktora.


Da biste odlučili koja je idealna razlika između djece (mada to često nije stvar odluke, već se samo dogodi), evo šta stručnjaci kažu o tome kako djeca različitih uzrasta reagiraju na prinovu, kao i koje su prednosti i mane različitih razlika u godinama.

Mala razlika

Jednogodišnjak neće biti svjestan činjenice da je u porodicu stigla prinova, jer još nije zreo da shvati porodične odnose, odnosno još nema osjećaj da je jedino dijete.

Velika prednost male razlike u godinama je u tome što će se vaši maleni zajedno igrati, pa ćete imati manje muke da ih zabavite. Majke koje naprave malu razliku, tvrde stručnjaci, mnogo lakše se prilagođavaju novim obavezama jer su u treningu.


Ukoliko imate djecu male razlike u godinama, savjet psihologa je da ih ne poredite (kada je ko prohodao, rekao prve riječi, počeo koristiti tutu...), jer je svako dijete individua za sebe. Pretjeranim upoređivanjem možete izazvati nesigurnost kod starijeg djeteta.

Od dvije do tri godine

Stručnjaci tvrde da je najveći rivalitet među braćom i sestrama prisutan u porodicama gdje drugo dijete stigne kada prvo ima dvije-tri godine. U tom uzrastu dijete se počinje osamostaljivati i formirati svijest o sebi i drugima.

Kada se u tako osjetljivom trenutku pojavi nova beba koja zaokuplja pažnju roditelja, dijete ponekad može biti ljubomorno, agresivno, ili može potpuno ignorirati bebu. Također, može se vratiti navikama beba, tražiti cuclu, pelene ili flašicu.


Takvo ponašanje mu dozvolite, ali nemojte mu prigovarati da se ponaša kao beba, naprotiv, hrabrite ga da je veliki i stariji. Ovolika razlika dobra je kada su u pitanju zajednička igra i interesovanja.

Početnu zbunjenost starije dijete će lako prevazići ako mu pomažete, tražite od njega da vam pomognu oko bebe i objasnite da je novorođenče još malo da bi se s njim igrali.

U trenutku dolaska bebe, psiholozi preporučuju da starije dijete nikako ne tjerate na velike promjene (odlazak u vrtić, oduzimanje cucle ili bilo šta što bi za njega predstavljalo stres).


Ne pravite veliku buku u vezi sa dolaskom nove bebe - njoj to ništa ne znači, a starije dijete se može osjećati zapostavljeno. Neki stručnjaci savjetuju da po dolasku iz porodilišta obavezno kupite neku sitnicu za starije dijete i kažete da je to poklon od brata ili sestre.

Od četvrte godine

U ovom uzrastu djeca su prilično svjesna šta se događa, pa dolazak nove bebe može utjecati na njihovo samopouzdanje. Ipak, djeca su svjesna svog mjesta u porodici, odnosno pažnje i ljubavi koju dobivaju od roditelja, pa stručnjaci tvrde da je, s aspekta ljubomore, ovo sigurna razlika.

U velikom broju slučajeva u praksi djeca ovog uzrasta su sretna što su dobila brata ili sestru i time se svima hvale. Prednosti ove razlike je što ćete imati priliku da se malo odmorite od prethodnog porođaja i obaveza oko bebe.

Ipak, neki stručnjaci tvrde da je razlika od četiri ili više godina prepreka bliskosti između djece, jer dugo neće imati ista interesovanja. Voljet će različite igračke, imat će različite prijatelje i različita interesovanja. Veće dijete prije će biti stariji brat nego drug za igru mlađem.


Mjere opreza

* Psiholozi savjetuju da ne opterećujete previše starije dijete brigom o mlađem.

* Nemojte uvijek biti na strani drugog djeteta, uz obrazloženje "ti si stariji, pusti ga, vidiš da je mali".

* I starije dijete samo je dijete. Posvećujte mu pažnju, provodite vrijeme s njim i ponekad mu dozvolite da osjeti "beneficije" toga što je stariji (neka ide malo kasnije na spavanje, neka ponekad radi stvari koje su mlađem zabranjene).


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.