x

Koliko često kupati novorođenče i savjeti za kupanje

Kupati novorođenče većinom je jedno od većih užitaka za mlade roditelje. Osim ljepote uživanja u kupanju svoje bebe, tu je i taj nježan miris bebe koja se upravo okupala. Gotovo ništa nije usporedivo sa tim predivnim mirisom.

Iako koža bebe ima isti broj slojeva kao i koža odraslih, njihov svaki sloj je ipak puno tanji. Zato je potrebno posvetiti dodatnu pažnju prilikom čišćenja i njege. Jer je njihova koža osjetljivija od kože odraslih.

Pripazite na sastav proizvoda kao i dužinu kupanja jer kao što je poznato, previše kupanja i predugo kupanje može isušiti kožu.

Koliko često kupati novorođenče?

Novorođenčad su dugo boravila u toploj i vodenoj okolini prije nego što su rođena. Tako da ih takvo okruženje često smiruje. Općenito, kupka dva do tri puta tjedno dovoljna je da koža vašeg novorođenčeta bude čista.

Međutim ako se baš vole kupati, možete ih kupati i češće. Samo koristite malu količinu sapuna ili vode za kupanje bebe kako kupke ne bi isušile bebinu kožu.

Dane kada ne želite raditi kupke za novorođenče možete mu samo očistiti lice, oči, ruke i područje pelena vatom i toplom vodom.


Kada je najbolje vrijeme za kupanje bebe?

Pokušajte odabrati vrijeme kada je manje šanse da se vaša beba prehladi i kada se ne žurite. Ne postoji savršeno vrijeme za kupanje – osim onog kada vam najbolje odgovara. I kada imate dovoljno vremena da uživate u procesu.

Gdje kupati novorođenče?

Bitno je samo da prostor u kojem se kupa novorođenče ima dovoljno prostora za kretanje i da voda je dovoljno duboka da im se ne ohladi.

Dječje kupke i kade idealne su jer su prenosive, lako se prazne i čiste. Cijenom su zaista pristupačne pa si ih gotovo svi mogu priuštiti. Mnogi roditelji sa njima kupuju i podloge protiv klizanja za kupaonu gdje obično kupaju novorođenče kada koriste kupke.

Također postoje i one puno skuplje koje imaju i dodatnu opremu. Primjerice BabyPatent AquaScale dječja kupka sa vagom i termometrom. Koja omogućava roditeljima lako vaganje bebe, uz stalno praćenje temperature vode tijekom kupke.

Iako malo neobično zvuči, mnogi roditelji koriste i kuhinjski sudoper u prvim tjednima djetetova života.


Savjeti za sigurnost kupanja

Držite glavu i lice vaše bebe dalje izvan vode.

Nikada ne ostavljajte novorođenče samo u kadi! Mogu se utopiti u samo nekoliko centimetara vode.

Provjerite temperaturu vode zapešćem ili laktom prije nego što nježno stavite bebu u kadu. Kupka treba biti ugodno topla.

U ranim tjednima možete zamoliti partnera ili roditelje ili bliske prijatelje pomoć kada kupate bebu.

Koristite kupanje za uživanje i povezivanje sa vašim novorođenčetom. Ne pokušajte požurivati. Dok kupate svoje novorođenče nježno razgovarajte s njim kako bi se osjećalo sigurno.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.