x

Koliko se Tesla prodaje u Evropi

Počnimo sa činjenicom da je januar u Evropi bio vrlo slab. Prodano je 726.000 novih automobila, tj. 24 odsto manje od januara 2020. godine. Švedska je bila jedino tržište koje je zabilježilo porast, a Francuska jedino tržište sa relativno blagim padom. To je, naravno, izazvalo oštru promjenu poziciija na listi bestselera.

Toyota je skočila na treće mjesto

Toyota je sa svojim “hibridima” ili kako god ih zvali ušla u evropski Top 3. Preostali su joj samo Volkswagen i Peugeot na prve dvije pozicije, ali to će biti teško jer Nijemci kupuju VW, a Francuzi Peugeot.

U prvih pet sa prodajom većom od 50 hiljada komada su također ušli BMW i Mercedes. Premium marke, međutim, najbolje se suprotstavljaju covid realityju, a luksuz uopšte ne škodi, što samo ukazuje na to da novac savršeno štiti od korona virusa. Marke kao što su Opel, Citroen i Fiat, a nažalost i Dacia su ispale iz prvih deset. U prvih dvadeset, možemo naći i Jeep, Mazdu i Mitsubishi, kao i Hondu, za koja zaista ne znam šta još radi u Evropi, jer prodaje manje od Lancije.


Dobro, ali Tesla, šta je sa Teslom? Kakva prodaja?

Ona uopšte nije na popisu ACEA, kao da je prodala nula automobila. Činilo mi se nemogućim, pa sam počeo intenzivno tražiti informacije o prodaji Tesle u januaru 2021. Vrlo ih je teško pronaći i izuzetno su rijetki. Počeo sam ručno tražiti te podatke za svaku zemlju redom, preskačući, naravno, nebitna tržišta, poput naših balkanskih. Jer pored činjenice da je Tesla ipak naš čovjek iz Like prodaja mu ovdje jako loše ide.


Otkrio sam da su u januaru u Njemačkoj registrovana 453 Teslina automobila, u Francuskoj 203 i u Španiji 46. Podaci za Veliku Britaniju i Italiju nisu poznati. U Švedskoj je bilo manje od 22 automobila, u Nizozemskoj je tokom januara prodano 14 Tesli. To je smanjenje u odnosu na 3.938 automobila u decembru 2020. godine. Može se sigurno pretpostaviti da je u Evropi u januaru 2021. godine prodano manje od 1.500 Tesli od 726.000 prodanih automobila.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.