x

RIJEČ STRUČNJAKA

Koliko se.sa je potrebno da biste produžili život

Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vijekom


Na osnovu proučavanja iz 2017. godine objavljenom u časopisu Psychoneuroendocrinology, se.s može pomoći u usporavanju starenja.

Naime, utvrđeno je da je seks barem jednom sedmično povezan s dužim telomerima - zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vijek ćelije, piše The Healthy. Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vijekom.

Svakodnevni izvještaji

Istraživači su pratili se.sualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izvještavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su također uzeli uzorke krvi od žena, analizirajući ćelije na pokazatelje starenja. Otkrili su da su žene koje su imale se.s sa svojim partnerima prethodne sedmice imale duže telomere u poređenju s onima koje nisu.

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dužine telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za vaše zdravlje.

Tokom vremena telomeri se razgrađuju dok se ćelije dijele, postajući malo kraći sa svakom debom ćelije.

Faktori koji utiču na razgradnju

Smatra se da određeni faktori podstiču njihovu bržu razgradnju, poput loše ishrane, prekomjernog pijenja i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima.

Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da ćelije mogu živjeti duže. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa.

Čini se da duži telomeri pomažu u sprječavanju bolesti.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.