x

Kome ide unikatni Ferrari Enzo

Ferrari Enzo predstavlja jedan od najrjeđih automobila koji su ikada izašli iz fabrike u Maranelu, kreiranih u svega 493 primjerka.

Međutim, samo je jedan sišao sa pokretne trake kao "Bianco Avus", a upravo taj unikatni primjerak uskoro odlazi na aukciju putem kuće RM Sortheby’s, piše Autoblog.

Dizajniran rame uz rame sa tadašnjim direktorom brenda pininfarina, Kenom Okujamom, ovaj predivni Enzo ispratio je u potpunosti slavnu liniju halo automobila kao što su F40 i F50 modeli.

Dizajn ove mašine potpuno je fascinantan i dramatičan danas baš kao i onda kada je stigao na tržište, davne 2003. godine, sa obiljem estetskih i uglastih karakteristika, koje odaju inspiraciju izvučenu direktno iz Formula 1 šampionata.


Sa prednje strane moguće je vidjeti šiljast nos koji se lagano širi kako bi kreirao širu njušku koja se proteže unazad putem prednjih krila, koja dovode do vrata leptirovih krila smještenih u samoj sredini. Pozadi se nalazi komplet od četiri izduvne grane podijeljene na parove, zajedno sa difuzorom od ugljeničnih vlakana koji posjeduje kočionu signalizaciju nalik onoj na F1 bolidima, dok je velika staklena površina zadužena za pružanje pogleda na motorni prostor.

Ovdje se nalazi moćni V12 motor unutrašnjeg sagorijevanja, dobar za 651 ks i 657 Nm obrtnog momenta, koji koristi automatizovani manualni mjenjač F1 inspiracije kako bi svu ovu snagu poslao na zadnje točkove. Rezultat ovog posla iznosi ubrzanje do stotke iz mjesta za 3,1 sekund i maksimalnu brzinu od 355 km/h.


Ovaj unikatni primjerak predstavlja jedan od svega 20 Extracampionario automobila ikada kreiranih i samo jedan u Biacno Avus boji. Kako bi se kvalifikovali da kupe Extracampionario izdanje, ljudi su morali biti najprofilniji klijenti kompanije Ferrari i cijenjeni od strane brenda veoma visoko. Nero koža zadužena je za dekorisanje i pružanje ekskluzivnog izgleda enterijera, zajedno sa brojnim finišima od ugljeničnih vlakana, Rossa Corsa instrument satovima i velikim kadicama od karbona, obogaćenim rijetkim 3D crnim umetcima.

Aukcija za ovaj posebni model startovat će 29. juna i trajat će svega dvadeset i četiri časa, dok eksperti procjenjuju da će njegova cijena definitivno biti višemilionska.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.