x

Kompanija Messer u doba korone

Još od 03. marta, prije nego što je pandemija postala aktualna i u BiH, kompanija Messer je dobila upute iz svoje Grupacije da poduzme potpune mjere zaštite cjelokupnog sistema koji uključuje proizvodni, prodajno-distributivni i administrativni segment poslovanja.

S obzirom na frekventnost Messerovih postrojenja u cijelom svijetu i njihovu uvezanost, Grupacija je implementirala program zaštite u ovakvim situacijama u svim svojim društvima. Rad sa zaštitnom opremom (kacige, rukavice) inače je obavezan jer radimo sa plinovima, s tim što smo pojačali zaštitu uvodeći jednokratne maske, rukavice i zaštitna odijela kao i temeljno korištenje dezinfekcijskih sredstava i socijalnu distancu, kako je i naloženo iz Kriznog štaba. 

Naročita pažnja se posvećuje radnicima koji su pojačano izloženi riziku – dakle radnicima u punionicama koji su u stalnom doticaju sa bocama, kao i u proizvodnji, otpremi i nadasve onima koji rade direktno sa kupcima. Da bismo zaštitili našu proizvodnju i punionice, uveden je rad u više smjena u malim grupama na socijalnoj disatanci i pod strogim higijenskim uslovima. 

Messer je na svim svojim lokacijama (Mostar, Sarajevo, Zenica, Banja Luka, Bihać, Sočkovac) reorganizirao poslovanje tako što od sredine marta zaposlenici rade od kuće, ili ne rade uopće (tzv. prekid rada zbog okolnosti za koje radnik nije kriv), ali im je plaćen puni iznos plate kako je ugovoreno ugovorom o radu. Radnici koji nisu iskoristili ostatak godišnjeg odmora iz 2019. godine koriste ga sada, kako je to Zakonom i regulirano. 

Primarni cilj je da se sačuva zdravlje zaposlenika i da se istovremeno održe poslovni procesi. Messer u svim svojim društvima, fabrikama, distributivnim i logističkim centrima te podružnicama i uredima u BiH radi cijelo vrijeme strogo se pridržavajući propisanih mjera. 

Naši radnici u proizvodnji i otpremi hrabro dolaze svaki dan na posao, dok ostali rade od kuće kad god je to izvedivo.  Formirali smo i timove zaposlenika koji ne dolaze u kontakt, kako bismo u slučaju infekcije u jednom timu mogli promptno ubaciti u rad drugi tim. 

Važno je ovom prilikom informirati javnost da Messer proizvodi medicinski kisik i da njime snabdijevamo većinu zdravstvenih ustanova u BiH. Medicinski kisik se koristi za liječenje oboljelih od virusa Covid-19, kako bi se ublažili simptomi i olakšalo disanje. 

Od samog osnivanja Grupacije Messer, u srcu obiteljskog posla uvijek je postojao poseban duh zajedništva, koji Messerove zaposlenike svakodnevno inspirira i motivira da pomažu drugima. Unatoč globalnoj epidemiji, ovaj duh zajedništva nije nijednom posustao u posljednjim sedmicama. Za mnoge od nas međusobna je saradnja postala osobnija uprkos nedostatku direktnog ličnog kontakta. U ovim izazovnim vremenima, u kojima vrijednosti poput zajedništva, povjerenja, javnog duha, pravde i ljudskog dostojanstva ponovo poprimaju sve veći značaj, za razliku od sebičnosti, izolacije, pohlepe i zloupotrebe moći koji vode u sukobe, Messerovi zaposlenici žive Messerove vrijednosti i pokazuju iznimno predan rad, fleksibilnost, strpljenje i razumijevanje. 

- Messer je globalna institucija, naglašavam “institucija” jer smo korporacija koja djeluje u cijelom svijetu, u različitim državnim sistemima i ekonomskim prilikama. Naša korporativna politika je zasnovana na preventivnoj zaštiti pošto je naš glavni proizvodni artikl: plin. Mi proizvodimo plinove koji život znače. I bez njih uistinu nije moguć život u osnovi, ali ni svako unapređenje života, jer su naši plinovi – kisik, CO2, helij, dušik, argon, vodik, neon i razne plinske mješavine potrebni u svakodnevnom životu. U ovim vanrednim okolnostima naglašena je potražnja za nekim plinovima kao što je medicinski kisik. I Messerova postrojenja prilagođena novonastalim okolnostima rade s nešto smanjenim kapacitetom kako bi se moglo odgovoriti svim zahtjevima tržišta. Zahvaljujem se našim predanim radnicima koji svakodnevno iznalaze volje, hrabrosti i snage da održe nivo poslovanja i doprinesu nesmetanom odvijanju radnih procesa i tako pomažu kompaniji ali i bh. društvu u cjelosti, te se ponašaju kao savjesni građani u ispunjavanju svojih svakodnevnih zadataka. Cilj kompanije je da niko ne dobije otkaz zbog smanjenog obima poslovanja. Plata za mart je isplaćena u punom ugovorenom iznosu, i činimo sve da tako i ostane – istakao je Avdo Dedić, generalni direktor MesserBH Gasa. 

Pored primijenjenih zaštitnih mjera aktivno pratimo zdravstveno stanje zaposlenika na terenu i apeliramo na poštivanje istih, a sve s prvenstvenim ciljem očuvanja zdravlja zaposlenika.  

Također aktivirani su tzv. webinari – edukacije putem weba, pa i tako zaposlenici koriste višak vremena u pojedinim službama i nadoknađuju propuštene lekcije iz određenih specijalističkih znanja. Zaposlenici međusobno komuniciraju elektronskim putem, viber grupama, skypeom i sličnim alatkama razmjenjujući iskustva unutar Grupacije. 

- Krize nisu ništa novo, često budu katalizatori za neki napredak. Neka od najvećih dostignuća u civilizaciji upravo su nastala nakon ratova i epidemija. Tako bismo trebali gledati i na ovu trenutnu korona krizu kao priliku da promijenimo neke stvari u budućnosti i da počnemo drugačije razmišljati. Zajednički neprijatelj u ovom slučaju srećom nije neka druga zemlja ili nacija, nego virus koji ljude povezuje, zbližavajući nas, i pokreće energiju. Kao pod lupom, krize nam pokazuju slabe, ali i jake strane svakog pojedinca i sistema – ključna je poruka koja dolazi od Stefana Messera, vlasnika ove porodične kompanije koja više od 120 godina pokazuje da se radom, solidarnošću, kvalitetom i socijalnom empatijom mogu prevazići i najžešće krize i najdublji padovi.

KOMENTARI
2

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


GET RICH WITH BLANK ATM CARD, Whatsapp: +18033921735 I want to testify about Dark Web blank atm cards which can withdraw money from any atm machines around the world. I was very poor before and have no job. I saw so many testimony about how Dark Web Cyber hackers send them the atm blank card and use it to collect money in any atm machine and become rich.{[email protected]} I email them also and they sent me the blank atm card. I have use it to get 500,000 dollars. withdraw the maximum of 5,000 USD daily. Dark Web is giving out the card just to help the poor. Hack and take money directly from any atm machine vault with the use of atm programmed card which runs in automatic mode. You can also contact them for the service below * Western Union/MoneyGram Transfer * Bank Transfer * PayPal / Skrill Transfer * Crypto Mining * CashApp Transfer * Bitcoin Loans * Recover Stolen/Missing Crypto/Funds/Assets Email: [email protected] Text & Call or WhatsApp: +18033921735 Website: https://darkwebonlinehackers.com
Trebate li zajam? Jeste li tražili gdje dobiti zajam? Jeste li pokušavali dobiti bilo koju vrstu zajma? onda se prijavite sada na? ([email protected]) ako želite dobiti pristupačan zajam. Zajam se ovdje nudi po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2%. Kontaktirajte nas ako vas zanima.