x

Koncept Nissan Arizon debituje kao električni SUV s gomilom tehnologije

Nissan je domaćin svjetske premijere potpuno električnog koncepta Arizon na ovogodišnjem sajmu automobila u Šangaju.

Studija Arizon je električni SUV na baterije koji je kreirao kineski tim koji koristi Nissanovu globalnu ekspertizu za EV, a dizajniran je da služi kao "multifunkcionalni partner kineskim vozačima".

Dizajniran za različite potrebe mobilnosti vozača na najvećem svjetskom tržištu automobila, Nissan Arizon je izgrađen na platformi CMF-EV, koju takođe koriste Nissan Ariya i Renault Megane E-Tech Electric. Međutim, nisu dostupne nikakve specifikacije ili dimenzije pogonskog sklopa.

Model kombinuje impozantan spoljašnji dizajn sa kabinom bogatom tehnologijom koja je dizajnirana da bude usmjerena na čovjeka.

Spolja, Nissan Arizon ima mišićav dizajn, sa istaknutim dijelovima uključujući impozantan prednji dio i zadnji kraj sa suptilnim osvijetljenjem cijelom širinom, prepoznatljivim dizajnom zadnjeg stuba, uspravnim zadnjim prozorom, nedostatkom ručki na vratima, kao i veliki točkovi i lukovi u off-road stilu.

Nissan kaže da konceptni SUV ima nisko težište, iako je to teško vidjeti na ovim fotografijama.

Masivna samoubilačka vrata obezbjeđuju nesmetan pristup minimalističkom, ali udobnom enterijeru, koji ima širok ekran koji zauzima više od polovine dužine kontrolne table, volan u "jaram" stilu, podignut centralni tunel, salonska sjedišta i ekspanzivni stakleni krov sa automatskim zatamnjivanjem.

Koncept Arizon ima novog virtuelnog ličnog asistenta po imenu Eporo koji može da komunicira sa putnicima na čovjekoliki način i da pruži tačne odgovore koristeći vrijeme, vremenske prilike i druge podatke.

Nissan Arizon takođe ima interaktivni sistem osvjetljenja koji prepoznaje ljude i automatski prilagođava osvjetljenje njihovim željama. Sistem ambijentalnog osvjetljenja može se podesiti kroz intuitivne režime uključujući slobodno vrijeme, opuštanje, san i iznenađenje, nudeći besprjekorne, personalizovane interakcije.

Nissan je rekao da je koncept zamišljen u Kini za kineske kupce koji traže personalizovana rješenja, ali nisu komentarisali da li ova dizajnerska studija prikazuje serijski model ili ne, prenosi AutoRepublika.

Međutim, glavni izvršni direktor Nissana Ašvani Gupta je rekao: "Postoji potreba za povećanom elektrifikacijom i naprednom održivošću na (kineskom) tržištu, i mi naporno radimo da to ispunimo."

Iako Nissan Arizon izgleda previše futuristički da bi ušao u proizvodnju u ovom obliku, to bi moglo uticati na buduće EV modele japanskog brenda za kinesko tržište.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.