x

Konferenciji mladih iz cijele BiH: Otvoreno o mentalnom zdravlju! (FOTO)

Sedamdeset mladih Asocijacije XY iz cijele Bosne i Hercegovine okupili su se u Sarajevu na godišnjoj konferenciji kako bi sa vršnjacima razgovarali o zdravim životnim stilovima, posebno mentalnom zdravlju.

Koordinatori za mlade Asocijacije XY Amer Čekman i Emina Sultanović izjavili su da to nije samo godišnja konferencija na kojoj se predstavljaju rezultati aktivnosti i kreiraju planovi za dalje, već da je to konferencija na kojoj mladi žele da ukažu na važnost mentalnog zdravlja mlade osobe.

Čekman je rekao kako roditelji često mentalno zdravlje miješaju sa pubertetom, odnosno grčeve u stomaku, nedostatak sna i izolaciju od društva pripisuju pubertetu, smatrajući da je takvo ponašanje normalno.

“To je tačno, ali ukoliko takvo ponašanje potraje do tri sedmice, onda to znači da ta mlada osoba ima određeni problem koji je može odvesti u anksioznost ili depresiju”, upozorio je Čekman.Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi do 2020. godine mladi na Balkanu mogli ući u prostor šifre “F40”, što je kliničko-dijagnostička šifra za anksioznost.

“Iz iskustva sa terena od vršnjačkih edukatora koji realiziraju različite radionice u osnovnim i srednjim školama, dobili smo informacije da sve više mladih ima simptome anksioznosti, a ne žele da govore o tome jer smatraju da je sramno pričati o problemima koji narušavaju mentalno zdravlje, a ima onih koji i ne znaju koliko je mentalno zdravlje važno”, rekao je Čekman.

Zaključio je da mnogi percipiraju samo fizičko zdravlje, a ne i mentalno, koje oboje čine sklad i harmoniju. Zbog toga će danas mladi iz Bosne i Hercegovine, naveo je Čekman, razgovarati i o mentalnom zdravlju.


Bit će formiran i Koordinacioni odbor mladih, što će osigurati veći nivo učešća mladih u planiranju projekata u skladu s njihovim svakodnevnim potrebama, inovativnim prijedlozima i kreativnim idejama.

Premijerno će biti prikazan kratkometražni film simboličnog naziva “Srednjoškolac”, koji tematizira probleme i strahove s kojima se susreću mladi u svakodnevnom životu.

I scenario i glumu dokumentarnog filma, radili su mladi Asocijacije XY.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..


Izvor: Fena/
Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.