x

dramatično

Konjic: Zdravstveni radnici skinuli bijele mantile i prestali raditi!

Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona od jutros je sa svojim kolegama u Konjicu.

Ovo je, rekao je Vuković, posljednji vapaj svih zdravstvenih radnika svim odgovornim od menadžmenta, upravnih vijeća do direktora Porezne uprave FBiH da se deblokiraju računi Opće bolnice Konjic i Doma zdravlja kako bi radnici dobili svoje zarađene plaće.

- Ovo je jedna od najtežih situacija u zdravstvu u Evropi. Ljekari, medicinsko osoblje, svi su ostavili svoje mantile. Ovi ljudi nemaju goriva da dođu na svoja radna mjesta , nemaju novca da prehrane svoje porodice - rekao je Vuković.

Potcrtao je da će biti podnesene krivične prijave protiv svih odgovornih, ali i da u cijeloj priči ima posla za pravosudne institucije.


- Porezna uprava je selektivno blokirala račune konjičkih zdravstvenih ustanova. Jer, ovaj problem je evidentan i u drugim ustanovama, ali su one po političkim dogovorima privilegovane. Ovo se jednostavno nije smjelo desiti. Činjenica je da 14 godina nisu plaćali, mijenjali su se direktori, dug se gomilao, oni su ga ostavljali jedni drugima, ali se postavlja pitanje šta su radila upravna vijeća koja su usvajala izvještaje. 

Stoga, idu krivične prijave, a upućujemo apel šefici Kantonalne porezne uprave u Mostaru i direktoru Porezne uprave F BiH da dogovore model i način isplate duga - rekao je Vuković.

Posebno emotivan je bio Osman Tica, medicinski tehničar, koji 36 godina radi u konjičkoj bolnici.

- Ni rat ni geleri nisu uspjeli skinuti ovaj moj bijeli mantil, sada je, evo, nažalost, došlo vrijeme da to uradim. Ovo nije problem samo naše bolnice i doma zdravlja. Jer, ako nam ubiju bolnicu, ubit će Konjic - zavapio je Tica.

Izvor: Avaz 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.