x

Konzumacija kofeina kod trudnica povezana je s nižom visinom djeteta

Konzumacija kofeina kod trudnica povezana je s nižom visinom djeteta u dobi od 4 do 8 godina, prema studiji objavljenoj 31. listopada u JAMA Network Open.

Ispitivana je povezanost mjera kofeina i paraksantina u trudnoći s rastom djeteta u suvremenoj skupini s niskim konzumacija kofeina. I povijesna kohorta s visokom konzumacijom kofeina.

Istraživači su otkrili da je u ECHO-FGS-u 788 djece žena u četvrtom naspram prvog kvartala koncentracije kofeina u plazmi imalo niže z rezultate visine (β = -0,21). Dok su samo u trećem kvartalu primijećene razlike u z rezultatu težine (β = −0,27).


U CPP-u, 1622 djece žena u skupini s najvišim kofeinskim kvintilom imalo je niže z rezultate visine od svojih vršnjaka iz najniže skupine počevši od dobi od 4 godine. Sa svakom sljedećom godinom starosti, jaz se povećavao (β = -0,16 i -0,37 u 4 odnosno 8 godina).


U dobi od 5 do 8 godina primijećena su blaga smanjenja težine kod djece u trećem u odnosu na prvi kvintil kofeina (β = -0,16 do -0,22). U obje skupine rezultati su bili dosljedni za koncentracije paraksantina.

“Klinička implikacija ove visinske razlike nejasna je i zahtijeva buduća istraživanja”, pišu autori.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.