x

glavni grad Danske

Kopenhagen: Jedan od najljepših gradova na sjeveru

Prijestolnica Danske nije samo njen glavni i najveći grad, najprometnija luka i najmnogoljudnije mjesto, već je i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na našoj planeti.

Kopenhagen je povezan sa Švedskom kombinacijom mosta i tunela, koji preko zaliva idu sa istočne obale Zelanda do Malmea. Sa gornje strane mosta je autoput, a u donjem dijelu su brze pruge, tako da brojni putnici i za druge sjeverne države koriste Kopenhagen, jer je njegov aerodrom „Kastrup” najznačajniji u Skandinaviji.

I javni prevoz je izuzetno dobro regulisan. Putnicima su na raspolaganju S-voz, autobusi i dvije linije metroa, tako da veoma brzo i bez dužeg čekanja može da se stigne u bilo koji dio grada, a za sve važi jedna objedinjena karta. U Kopenhagenu ima mnogo znamenitih objekata i kulturnih sadržaja, pa je gostima veoma teško da se odluče šta prvo da obiđu.


Najčešće se odlučuju za posjetu kraljevskim palatama: Amelijenborgu, Frederiksborgu i Rozenborgu, a naročito Kristijansborgu, u kome i danas zasjeda danski parlament. Poklonici neprolaznih vrijednosti obavezno će obići bar nekoliko muzeja, a prije svih Nacionalni muzej, Naučni muzej i Muzej umjetnosti, a ako stignu i Rundetern ili Okrugli toranj, najstariju opservatoriju u Evropi.

Pažnju turista privlači i impresivna zgrada Opere, smještena na samoj obali mora, koja je izgrađena prije sedam godina, a mnogi tvrde da je po ljepoti druga u svijetu, odmah poslije sidnejske.


Gosti sa djecom ne propuštaju da bar malo vremena provedu u parku Femaren i zoološkom vrtu, a za sve uzraste zanimljiv je i čuveni „Tivoli”, najpoznatiji zabavni park na Starom kontinentu.

Zabave u Kopenhagenu ima na pretek, a najveći izbor pruža pješačka ulica Stroget i nadaleko poznata Nova luka – Niheven. Nikoga neće ostaviti ravnodušnim šarene građevine iz 17. vijeka, živopisne kafane i kafei, noćni barovi i bordeli, vožnja kanalom i prijatna internacionala atmosfera.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.