x

Korisna svojstva artičoka za zdravlje

Uz malo znanja i pravog sosa, artičoka postaje ukusna i zdrava grickalica. Body.ba vam u nastavku objašnjava kako ova ukusna namirnica utječe na vaše zdravlje:

Izuzetno bogate antioksidanatima

Artičoke su punjene fitonutrijentima s antioksidativnim prednostima koje pomažu u svemu, od smanjenja rizika od raka do jačanja vašeg imunološkog sistema. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition rangirala je artičoke iznad tamne čokolade, borovnica i crnog vina da imaju najviše antioksidansa po porciji.

Bogate vlaknima

Artičoka sadrži više prirodnih vlakana od bilo kojeg povrća i većine žitarica. Jeste li znali da 120 grama artičoke pruža preko 10 grama vlakana, što je gotovo polovina potrebne dnevne doze.


Smanjuju holesterol

Artičoke iznova pokazuju da su efikasne u snižavanju holesterola. Ako želite zaštititi zdravlje srca i spriječiti ozbiljna zdravstvena stanja, onda definitivno vrijedi uključiti artičoke u ishranu.

Pomažu funkciji jetre

Vaša jetra proizvodi žuč kako bi eliminisala opasne toksine i probavne masti. Artičoka izuzetno pomaže u ovom procesu, pokazno pojačavajući žuč kao rezultat fitonutrijenta cinarina, koji se nalazi u artičokama.


Poboljšana probava

Cinarin i vlakna u artičokama čine ih odličnim alatom za održavanje zdravog probavnog sistema. Cinarin koji stvara žuč ublažava nadutost i druge probavne bolove. Vlakna pomažu u razgradnji hrane i održavanju probavnog sistema. Inzulin, jedan od glavnih izvora vlakana u artičokama, je prebiotik. Prebiotik povećava broj probiotičkih bakterija u vašem želucu.

Grade jake kosti

Artičoke su bogate vitaminom K, sadrže 12% preporučenog dnevnog unosa i igraju presudnu ulogu u trajnom zdravlju kostiju. Imaju i vitamin C koji je uključen u stvaranje kolagena. Kolagen je, između ostalog, neophodan za zdravlje kostiju.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.