x

Korisno je znati: Kako da smirite ispade bijesa kod djece

Tantrumi, poznatiji kao dječji izljevi bijesa, mogu biti veoma izazovni za roditelje, koji u tim situacijama vrlo često posežu za telefonima i tabletima kako bi smirili svoju djecu. Međutim, upravo te tehnike smirivanja djece se ne preporučuju, jer je na taj način moguće stvoriti kontrafekat. U nastavku vam donosimo nekoliko rješenja koja bi mogla da vam pomognu da smirite dijete koje proživljava napad bijesa.

Igrajte se s djecom

Igra je jedan od najboljih načina da smirite dijete. Otkrivanje novih igara potaknut će kreativnost kod mališana, ali će takođe i zaokupirati njihovu pažnju. Prva stvar koju kao roditelj morate da uradite jeste da kada dijete ima tantrum vi ostanete pribrani, tačnije da se smirite. Ukoliko vaša burna reakcija izostane, veća je vjerovatnoća da će se mališan prije smiriti.

Pitajte dijete za mišljenje

Postavite direktno pitanje djetetu kako biste otkrili šta bi moglo da ga smiri. Međutim, to ne znači da treba da pristanete na zahtjeve koje inače branite.

Pjevajte djeci

Ukoliko je vaše dijete neraspoloženo, pokušajte da mu otpjevate omiljenu pjesmicu.


Zagrlite ih

Zagrljaj pomaže u smanjenju emocionalnog stresa i odličan je način utjehe. Stoga ukoliko želite smiriti svoje dijete, zagrlite ga.

Ugasite svjetla

Ponekad je gašenje svjetla najefikasniji način za smirivanje male djece.


Izađite vani

Šetnja je uvijek dobra ideja, a djeci može pomoći da se smire. Znate i sami da se nakon šetnje svi osjećamo bolje, stoga izvedite mališana i uživajte svi zajedno.

Preusmjerite im pažnju

Pokušajte djetetu da skrenete pažnju tako što ćete ga pitati koja mu je omiljena boja, koje su mu omiljene pantalone, haljinica, crtani ili nešto slično.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.