x

KVALIFIKACIJE ZA SP

Košarkaši BiH u Mejdanu protiv Crne Gore: (Ne)moguća misija

Najbitnija utakmica u ovim kvalifikacijama za našu reprezentaciju je na programu večeras od 20 sati


Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će večeras u tuzlanskoj dvorani Mejdan odigrati pretposljednju utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Crne Gore.

Težak posao

Prva utakmica, odigrana u augustu prošle godine, je završena teškim porazom naše reprezentacije rezultatom 88:69.

Cilj za ovu utakmicu je poništiti taj zaostatak ubjedljivom pobjedom, kako bi zadržali realne šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Svaka pobjeda sa razlikom manjom od 19 poena će značiti da je košarkaškoj reprezentaciji potreban, uz pobjedu protiv Mađarske u gostima, poraz Crne Gore od Češke.

Crna Gora će tu utakmicu igrati na domaćem parketu.

U slučaju pobjede sa razlikom većom od 19 poena, BiH će morati savladati Mađarsku, ali im rezultat utakmice koju će Crna Gora i Češka odigrati neće biti bitan.

Ovo izgleda kao nemoguća misija, ali selektor Bećiragić je istakao da će košarkaši dati sve od sebe pred prepunim tribinama Mejdana.

- Nakon dugo vremena sam u Tuzli, malo sam ljubomoran jer imaju bolju dvoranu nego Sarajevo. Već dugo godina nismo dobili utakmicu u Mejdanu i nadam se da ćemo prekinuti taj negativan niz. Mi smo ti koji radimo ono što niko ne očekuje od nas. Ovo su specifične situacije, nemamo vremena da se detaljno pripremamo. Želja i volja igrača je da se pruži maksimum, ali i preko toga – kazao je Bećiragić.

Sigurno je da neće biti lako protiv reprezentacije Crne Gore. Oni će pokušati završiti posao već danas protiv, a za to im je potrebna pobjeda.

Njihova situacija je dosta lakša. Danas i u slučaju poraza se moraju potruditi da to ne bude preko 19 razlike. Tada bi im bila potrebna pobjeda protiv Češke, koja će biti bez svojih glavnih zvijezda.

Izostanci glavnih zvijezda

Situacija se dodatno otežala zbog nemogućnosti dolaska Džanana Muse (obaveze s Real Madridom u Euroligi) i Jusuf Nurkić (obaveze s Portlandom u NBA ligi).

Našoj reprezentaciji će također faliti Emir Sulejmanović i Edin Atić, koje je selektor Bećiragić izostavio, jer se nisu odazvali pozivu u novembru.

Selektor je na pripremama za ovu utakmicu, kao i onu protiv Mađarske, na raspolaganju imao sljedeće košarkaše: Miralem Halilović, Amar Gegić, Kenan Kamenjaš, Ajdin Penava, Aleksandar Lazić, Džon Roberson (John), Adin Vrabac, Sani Čampara, Đorđe Topolović, Amsal Delić, Adi Zahiragić, Haris Delalić, Ismet Sejfić, Vojin Ilić, Emir Ahmedović i Amar Alibegović.

Poredak u našoj grupi glasi: Francuska i Litvanija 18 bodova, Crna Gora 16, BiH i Mađarska 15, Češka 13. Plasman na Mundobasket ostvaruju tri selekcije koje su najbolje plasirane.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.