x

Kremu za sunčanje je važno koristiti i u zatvorenom prostoru

Iako se polako vraćamo normalnom životu i ne provodimo svaki dan u kući, dolazak lijepog i sunčanog vremena ipak zahtijeva adekvatnu njegu kože bez obzira na prostor u kojem boravimo. Iako je uvriježeno mišljenje da se kreme za sunčanje koriste samo na plaži, one su preporučljiv saveznik i u zatvorenom prostoru.

Tokom maja i mjeseci koji nam dolaze potrebno je da se stekne ta navika i da krema sa zaštitnim faktorom uđe u vašu svakodnevnu upotrebu, a ne samo onda kada se spremate na ljetovanje.

The List piše da dermatolozi savjetuju da se nju na svoje lice mažete i u zatvorenom prostoru, ne samo kada planirate boraviti vani.

Naime, prozorska stakla štite od UVB, ali ne i od štetnih UVA zraka koji mogu ostaviti loše posljedice na koži.

Neke od njih su smanjenje kolagena, pojava tamnih fleka na koži, stvaranje bora i lica koje djeluje beživotno, a ukoliko se pretjera sa izlaganjem suncu, rizikujete da dobijete i rak kože.

Bilo da sjedite pored prozora u stanu ili kancelariji veoma je bitno da nanosite kremu za sunčanje. Kako je već navedeno, UVA zraci prodiru kroz staklo i utječu na prijevremeno starenje i opće zdravlje organizma.

Međutim, razlog za uvođenje ove navike tokom jutarnjih rituala njege je važno i zbog toga što krema sa zaštitnim faktorom štiti kožu i od plavog svjetla kojeg emituju uređaji. Tu se prije svega misli na laptope, tablete i pametne telefone.

Iako ne postoje naučni podaci kako i u kolikoj mjeri plavo svjetlo šteti koži, potvrđeno je da se ono dovodi u vezu s usporavanjem proizvodnje kolagena. Plavo svjetlo također utječe na smanjeno stvaranje melatonina (hormon koji potiče san) i samim time nastaju poteškoće sa spavanjem.

Stručnjaci savjetuju da se koristi krema sa zaštitnim faktorom 30, a da vam u slučaju da sjedite pored prozora, prijeđe u naviku da je mažete na svaka dva sata, odnosno jednako često kao kada ste napolju.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.