x

Uočite na vrijeme

Kriteriji po kojima možete prepoznati jeste li u dobrom ili u lošem odnosu

Ljudski odnosi uvijek su složena stvar jer u svakom postoje dvije strane. Ipak, vrlo jednostavno i jasno mogu se uočiti kriteriji koji nas upućuju da li je neki odnos dobar ili loš

Postoje jasne odrednice koje definiraju karakter ljudskih odnosa. Kako ćete prepoznati da li se nalazite u dobrom ili u lošem odnosu, bio on ljubavni, prijateljski ili poslovni?

Ljudski odnosi uvijek su složena stvar jer u svakom postoje dvije strane. Ipak, vrlo jednostavno i jasno mogu se uočiti kriteriji koji nas upućuju da li je neki odnos dobar ili loš. Ono što prije svega vodi spoznaji kakav je neki odnos u kom se nalazite jest vaš osjećaj stvari. To znači da li je on dobar za vas, ali ako je dobar za vas, vjerojatno je dobar i za drugu stranu ako gledamo dugoročno. A to pak znači ako se na primjer nalazite u nekom odnosu koji je ovisnički, odnosno da je manipulativan, pa da je jedna strana ona koja stalno dobiva, a druga stalno daje, takav odnos može trajati neko vrijeme, ali ne dugoročno, jer ako onaj koji stalno gubi preispita isti, doći će do zaključka da za njega (nju) taj odnos ne valja. U takvim odnosima kad tad dođe do otriježnjenja i dođe vrijeme kad ona strana koja daje, jednostavno shvati da treba prestati. Ako pak obje strane daju i ulažu pozitivnu energiju, njihov odnos dugoročno će biti kvalitetan, a oni zadovoljni. Pa koji su to kriteriji po kojim možete lako i brzo uvidjeti da li je neki odnos dobar ili loš?

Dobar odnos je onaj koji vas ohrabruje, podupire, potiče, uzdiže, u kojem se osjećate još jači, svrsishodniji, kroz koji osjećate da se razvijate i da rastete, gdje osjećate da vaša duša dobiva i da je još cjelovitija. U takvom odnosu dolazi do obostrane razmjene energije, bio on emotivan, poslovni, susjedski, prijateljski, pa i povremen.

Loš odnos je onaj koji vas spušta, nakon kojeg se osjećate više ili manje jadno, izgubljeno, u kom ste omalovažavani, gdje ne vidite pravog sebe, kroz koji ne osjećate da se razvijate, nakon kojeg se čak možete osjećati iskorišteno ili iscijeđeno, od kojeg ne dobivate u svoju dušu ništa ili pak nedovoljno. U takvom odnosu obično jedna strana vampirski siše drugu zadovoljavajući svoje sebične ego potrebe, hraneći svoje komplekse i prepuštajući drugoj strani da se koprca, pati i muči uz nju. Nerijetko se radi i o suptilnim manipulacijama i iskorištavanjma, pa čak i nesvjesno, onako, po navici. Kad otvarate novi odnos, budite prije svega ono što jeste, budite prirodni. Ne ponašajte se po naputcima, pravilima, ili prema očekivanjima druge strane ili svojim očekivanjima kako vi mislite da bi možda trebali biti. Budite slobodni od svega toga i pustite svojoj duši da diše. Pustite svom unutrašnjem glasu neka vas vodi i vjerujte mu. Samo tako moći ćete otvoriti zdravu priču i postaviti čvrste temelje za neki novi dobar odnos. Ako nakon takvog pristupa vidite da drugoj strani niste po volji, znači da se taj mogući odnos ne bi ni razvio u nešto dobro, jer vi jednostavno ne odgovarate jedno drugom. Pa čak i ako se radi o poslu, treba se postaviti isto, jer ćete samo tako u nastavku priče funkcionirati skladno i razviti dobru poslovnu suradnju. To ne znači da nećete poštovati pravila struke, ali i kroz njih imate pravo biti ono što jeste. Znači ako vas netko u startu želi mobbingirati, morate se odmah znati postaviti ispravno. Stoga u svakom odnosu, bilo privatnom, bilo poslovnom, nemojte zanemariti sebe, svoju prirodu i ljudskost koja je osnov udruživanja i suradnje dva bića. Jednostavno, uvažavajte pozitivne ljude, a ignorirajte negativne. U početku dajte, budite konstruktivni, ali ako uvidite da druga strana ne uzvraća, ne gubite svoje dragocjeno vrijeme na nekog tko vas ne cijeni. Ljudi koji ne prepoznaju vaše kvalitete nisu vrijedni vašeg truda niti pažnje. Koliko god bolno bilo, gubeći ih, vi ste zapravo na dobitku, jer vas takav odnos ne bi odveo nigdje. Zaboravite i krenite u osvajanje novih odnosa. Kad tad razvit ćete onaj pravi, samo ako budete iskreni i održite se u namjeri da ostanete onakvi kakvi jeste.


(Večernji.hr)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.