x

Krizni štab FBiH o koronavirusu: Svi klinički centri imaju izolatorije, 14 osoba u samoizolaciji!

Prema posljednjim informacijama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, na području FBiH je 14 osoba koje su u samoizolaciji, jer su u proteklih 15 dana boravile u Italiji ili bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

Federalni ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić rekao je da su to zdravi ljudi kojima ne trebaju njega ni lijekovi, jer nemaju nikakvih simptoma, ali se čeka da prođe period inkubacije kako bi bili sigurni da nisu zaraženi.

"U slučaju potrebe za karantinom za veći broj ljudi, Vlada FBiH će se pobrinuti da to bude jedan hotel ili slično. Treba slušati struku, ne ići na javne skupove, ne putovati u zemlje u kojima je zabilježen veći broj potvrđenih slučajeva i predložili smo da se otkažu ekskurzije u te zemlje", rekao je Mandić.

Istakao je kako su od danas medicinskim ustanovama koje su nadležne za smještaj i testiranje pacijenata koji su bili u kontaktu ili se sumnja da su zaraženi koronavirusom, dostupna neograničena sredstva za potrebnu opremu.


"Izolatoriji imaju u sva tri klinička centra koji su odvojili odjele gdje mogu primiti ovakve pacijente", rekao je ministar.

Pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez kazao je kako su danas održana dva sastanka i ministarske konferencije kojima su prisustvovali predstavnici svih nivoa, kao i policijskih agencija. Naglasio je da svakodnevno sarađuju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

"Očekujemo pošiljku maski iz Češke, a radimo na osiguranju opreme kontinuirano, iako je evidentiran nedostatak mreže na tržištu Evrope. To smo riješili preko naših privrednika. Održan je i sastanak premijera i ukazano je na to da nema potrebe za dizanje panike, ali da je opreznost potrebna. Virus će se pojaviti u BiH, a cilj je lokalizovati ga. Sve mjere koje se provode u svijetu, provode se i u BiH. Laboratorija u Sarajevu ima 750 testova, imamo ih i u Mostaru i Banjoj Luci. U kontaktu smo i s OSBiH i Crvenim križom", rekao je Čerkez.


Poručio je kako treba pratiti mjere koje propisuju zdravstvene vlasti, a ne da pojedini subjekti poduzimaju svoje posebne mjere.

Na pitanje šta je s avionom koji je stigao iz Rima, Čerkez je rekao da je riječ o turistima i da s njima postupaju isto kao i ostale zemlje.

"Pratimo ih, znamo gdje borave i svakodnevno se prati da li neko ima problema ili simptome. Tek onda se poduzimaju mjere. Sistem radi i dobro smo uvezani, tako npr. znamo da nam sutra dolazi osam državljana BiH iz Irana preko Beograda", rekao je Čerkez.


Direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar izrazio je zadovoljstvo saradnjom svih institucija, zavoda i policijskih agencija.

Na današnjoj konferenciji rečeno je i kako su tokom jučerašnjeg dana svi uvezani u sistemu imali vježbu gdje su potencijalni slučaj riješili za 15 minuta.

Ponovili su kako se osobe koje su boravile u Italiji ili Kini ili bile u kontaktu sa zaraženim osobama, trebaju javiti dežurnim epidemiolozima ili hitnoj pomoći, podsjećajući da krše zakon ako to ne učine. Ukoliko to ipak ne učine, to za njih mogu učiniti njima bliske osobe ili građani koji imaju takve informacije.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.