x

Kuća izgorjela do temelja: Kur'an ostao netaknut!

U požaru koji je u nedjelju oko 4 sata ujutro zahvatio krov kuće u selu Čitluk kod Goražda porodica Tanjo izgubila je sve što je decenijama stvarala. Samo pukom srećom nije bilo žrtava, jer je u posljednji tren svoje roditelje Selima i Feridu iz sna trgao njihov sin Adnan, ali je šteta na objektu i imovini unutar njega totalna.

- Sin nas je budio vičući: ''Ustajte, gori kuća!'' Iz onoga sna pokušao sam da se snađem, da vidim da nije sin šta sanjao. Šta je, bolan, šta gori? On nas je samo izgurao iz kuće. Vidio sam da je već krov uhvatilo, gori. Pokušao sam jednom da uđem, da neke stvari barem spasim, ali uzeo sam samo jednu jaknu sinovu. Mislio sam da je moja, jer mi je u njoj ostala sva dokumentacija. Istrčao sam, padalo je već po meni, ponovo sam pokušao, ali mi sin nije dao. Za pola sata sve je nestalo – priča Selim Tanjo o dramatičnim trenucima u Čitluku.


Foto: Avaz

Selim je s porodicom prespavao kod rođaka, pomoć mu nude prijatelji, ali iz sela u kojem je proveo cijeli život ne želi otići. Porodica Tanjo živi od minimalne penzije. Radio je punih 45 godina u goraždanskoj namjenskoj industriji, današnjem „Ginexu“, te Tvornici alata, a penzionisan je 2004. godine po uredbi Vlade FBiH. Kako bi preživio, bavi se i poljoprivredom i ima kravu.

– Neka smo živi. Rodbina je izašla ususret, smjestio sam se za sada, pa ću vidjeti – s tugom u glasu priča nam Tanjo.

Od skromnih primanja Selim je izdvajao sredstva i ranije počeo gradnju nove kuće, jer je pristup onoj u kojoj je živio vrlo težak. Uspio je izgraditi samo ploču na kojoj će, nada se, sada napraviti novi dom. Za to će mu biti potrebna pomoć institucija, sugrađana i dobrih ljudi.


- Čim smo čuli šta se desilo, normalno da smo izašli kao komšije da vidimo šta možemo pomoći na prvu ruku. On bi najviše volio da ne izlazi u javnost, jer teško mu je to, ali ja mislim da on s minimalnom penzijom nije u mogućnosti da preživi, da prehrani porodicu, a ne da stvori te neke uvjete i da napravi kuću – kaže Samir Tabaković, predsjednik Mjesne zajednice Berič.

Uništeni objekt obišla je gradska komisija za procjenu štete i očekuje se da i vlasti pomognu izgradnju novog doma porodice Tanjo.


Sve izgorjelo, ali Kur'an ostao netaknut

Iz plamena je uspio spasiti samo dječiji plastični pištolj i jednu jaknu, ali nakon što su ugasili ostatke zgarišta, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice iz ostataka zapaljene kuće iznijeli su knjigu koja je čudom ostala netaknuta.

– Kad je ujutro već svanulo, vatrogasci su obavljali svoj posao, nešto su kopkali da nije ostalo gdje žara. Nosi mi momak musaf, koji nije izgorio. Sve što je bilo oko njega, sve je izgorjelo, a on je ostao. I hvala Bogu, neka mi je barem ta knjiga ostala, a ovo ćemo stići nekako – kaže Selim Tanjo.  

.

.

.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.