x

Istočnjačka kuhinja

Kuglice od riže i lososa

Rižine loptice ukrasite naribanim kuhanim žumancem i poslužite kao hladno predjelo.

Sastojci:

200 g dimljenog lososa

220 g riže okruglog zrna

60 ml rižinog sirćeta

400 ml vode


2 kašike hrena

kašika šećera

kašika soli

Za ukrašavanje:

kuhano žumance


Priprema:

U veću posudu stavite rižu i obilato je zalijte hladnom vodom. Dlanovima je lagano pritišćite, a kada voda postane bijela, odlijte je. Postupak ponavljajte sve dok voda ne postane bistra. Rižu stavite u cjedilo i ostavite neka stoji oko pola sata.

U posudu s debljim dnom stavite ocijeđenu rižu, dodajte hladnu vodu i pustitie neka zakipi. Smanjite vatru i kuhajte pokrivenu 10-12 minuta. Kuhanu rižu ostavite poklopljenu desetak minuta.






U međuvremenu u rižino sirće dodajte so i šećer, pa sve dobro izmiješajte tako da se kruti sastojci otope. Kuhanu rižu stavite u drvenu ili porculansku posudu te je toplu prelijte sirćetom i lagano promiješajte drvenom kuhačom. Pokrijte je vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.

Losos narežtie na kvadrate dimenzija 4×4 centimetra, a od riže oblikujte loptice promjera oko tri centrimetra. Na radnu površinu stavite mokru gazu, a na gazu komad lososa na koji rasporedite malo hrena.

Na sve to stavite kuglicu od riže, pa skupite gazu i dobro je uvijte tako da losos dobro prione uz kuglicu riže. Uklonite gazu te s gornje strane loptice (gdje se nalazi losos) napravite malu udubinu.

Rižine loptice ukrasite naribanim kuhanim žumancem i poslužite kao hladno predjelo.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.