x

Kuglof od krušaka i badema za desert

Propržimo listiće badema na suhoj tavi i istresemo na tanjir.

Sastojci: 4-6 krušaka, 3 kašike soka od limuna, 250 g maslaca, 300 g šećera, 5 jaja, 1 kesica vanilin šećera, 250 g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 100 g mljevenih badema, 1 kašičica cimeta, 6-7 kašika mlijeka, 2 kašike listića badema, 100 g šećera u prahu, 2 kašike soka od jabuke, 1 prstohvat soli.


Priprema:

1. Kruške prepolovimo, ogulimo i izvadimo sredinu. Pokapamo ih sokom od limuna. Kremasto umutimo maslac, šećer, vanilin šećer i so pa dodamo jedno po jedno jaje sve vreme muteći mikserom. Izmiješamo brašno i prašak za pecivo i postepeno umiješamo u kremu. Rernu zagrijemo na 180 stepeni.

2. Tijesto podijelimo na dva dijela. Izmiješamo badem s cimetom pa ga naizmjenično s mlijekom mikasamo u jednu polovinu tijesta.

3. U kalup za kuglof, koji smo namazali maslacem ulijemo pola tijesta s bademima, pola svijetlog testa, a zatim ostatak jednog i drugog tijesta i sve poravnamo.

4. Na tijesto rasporedimo polovine krušaka sa zaobljenom stranom nagore, malo ih utisnemo u tijesto, stavimo u zagrijanu rernu i pečemo 50 minuta.

5. Propržimo listiće badema na suhoj tavi i istresemo na tanjir. Šećer u prahu i sok od jabuke umutimo u tanku glazuru, premažemo njome kolač, pospemo listićima badema i ostavimo da se glazura osuši, a listići zalijepe za nju.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.