x

Kuhano vino, rapsodija ukusa

Opšte je poznato da kuvano vino pozitivno utiče na zdravlje. Djeluje kao tečni antioksidans i štiti srce i krvne sudove. Uz to sprečava upalne procese u tijelu, a pozitivan uticaj ima i na povišen krvni pritisak.

Ovaj magični napitak može biti upotrijebljen i za ublažavanje simptoma prehlade. Koristan je i u slučaju usporenog metabolizma, kao i kod smanjenog libida. Takođe, i začinsko bilje koje se u njega ubacuje igra značajnu ulogu u dobrobitima ovog pića.

Djelovanje

Postotak alkohola u kuvanom vinu je sedam do 10 odsto. Zbog šećera koji se dodaje prilikom kuvanja, ovo piće brže apsorbuje sluzokoža crijeva, te brže ulazi u krvotok. Četvrtina litre ima oko 20 g čistog alkohola.

Organizam može svariti samo 0,1 g za jedan sat po jednom kilogramu tjelesne mase. Znači, jednom muškarcu koji teži 80 kilograma potrebna su dva i po sata. S druge strane, ženi od 60 kilograma trebaju tri sata kako bi svarila alkohol iz 2,5 dl vina.

Zanimljivo je da kuvano vino prosječno sadrži između 80 i 100 kalorija na 100 mililitara i to je jedan od razloga zašto nije preporučljivo piti ga u većim količinama.

Kuvano vino je djelotvorno zbog prirodnog antioksidansa resveratrola, koji se nalazi u grožđu. Ova aktivna supstanca sprečava sljepljivanje krvnih pločica (trombocita), odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.

Topli napici imaju pozitivan efekat na razne oblike respiratornih infekcija. Tako i kuvano vino ima dobrobiti u borbi protiv prehlade, zahvaljujući začinima koji su sastavni dio ovog napitka. Oni mu daju još efikasnije dejstvo.

Cimet i karanfilić imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo, pa dezinfikuje grlo i ždrijelo. Na taj način vino pruža pomoć za kašalj, kao i za upalne procese.

Obuzdava holesterol

Ovaj moćni napitak popravlja nivo holesterola u krvi, ali samo ako ga koristite umjereno. Dnevno je jedna šolja ovog napitka sasvim dovoljna. Ta zapremina sadrži dovoljnu količinu polifenola, koji ima pozitivan uticaj na organizam.

Kuvano vino čuva srce i krvne sudove koje ujedno čini elastičnijim kao i vezivno tkivo. Uz sve navedeno, štiti zube jer neutrališe bakterije u ustima i tako čuva zubnu gleđ. U zimskom periodu grije, zahvaljujući etanolu koji pojačava cirkulaciju.

Kuvano vino Gordona Remzija

boca crnog vina

3 klinčića

zvjezdasti anis

štapić cimeta

limunska trava

narandža

limun

kašičica smeđeg šećera

đumbir

Ulijte crno vino u lonac i lagano ga zagrijavajte. U malu gazu ili pamučnu krpicu stavite usitnjeni klinčić, cimet i zvjezdasti anis. Ako želite da vino ima azijski štih, u krpicu dodajte i limunsku travu. Dobro je zamotajte, zavežite i dodajte je u vino zajedno s komadićima narandže i limuna. Pred sam kraj dodajte kašiku šećera i nekoliko komadića đumbira (može i ušećerenog).

Nastavite kuvati još dva minuta, ohladite i poslužite.

Kuhano vino Marte Stjuart

velika narandža

2 zrna kardamoma

6 klinčića

šaka bobičastog voća po želji

6 zrna crnog bibera

štapić cimeta

1/2 šoljice šećera

1/4 šoljice brendija

boca crnog vina (savjetuje se voćno)

Ogulite narandžu i iscijedite sok. Koricu i sok stavite u tavu, zagrijte je i polako dodajte sve sastojke osim vina i brendija. Kuvajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi. Zatim tavu maknite s vatre i u sirup ulijte cijelu bocu crnog vina i 1/4 šolje brendija. Ponovo sve malo prokuvajte, ohladite i vino poslužite.

Kuhano vino Džejmija Olivera

2 klementine

limun

limeta

200 grama šećera

6 klinčića

štapić cimeta

3 lovorova lista

muškatni oraščić

vanili štapić

2 zvjezdasta anisa

2 boce crnog vina

U dublju tavu ili lonac stavite šećer i vina tek toliko da prekrijete šećer. Kad se šećer karamelizuje, dodajte korice voća i sve začine te uz stalno miješanje kuvajte dva-tri minuta. Maknite s vatre i u sirup ulijte dvije litre vina. Ubacite komadiće voća (klementine, limun i limeta) i ponovo prokuvajte.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.