x

Kukuruzni hljeb – najguglaniji prošle godine, a mi imamo super recept!

Listu najtraženijih jela na internet pretraživačima u 2020. godini zanimljivo je vidjeti. U godini koju su obilježili potresi, pandemija, socijalna distanca, i u kojoj smo mnogo vremena provodili kod kuće, najzanimljivija su nam, čini se, bila dobro poznata jela poput pizze, lazanja, ćufti, musake, hljeba i tortilja.

Na spisku su i kafa Dalgona za kojom smo u prvom dijelu godine svi ludovali, ali i palačinke, brownies i cheesecake.

Ovu su listu odlučili iskoristiti super ljudi iz hrvatskog Udruženja “Prijatelji” životinja te su najpopularnija jela odlučili pripremiti s biljnim namirnicama. Rezultat je kuharica namijenjena svima. Imajući na umu da je pečenje i veoma meditativan, opuštajući posao, ovaj recept je kao stvoren za ugodno poslijepodne.

Čeka vas u nastavku…


Domaći kukuruzni hljeb

Sastojci:

2 šolje grubo mljevenog kukuruznog brašna

2 šolje prokuhane vode

1 kašičica morske soli

1 kašičica kukuruznog ulja

1 šolja crnog pšeničnog brašna

lješnici


Priprema:

Kukuruzno brašno poparite s prokuhanom vodom. Pomiješajte so, ulje i pšenično brašno te dodajte poparenom brašnu. Dodajte vodu i napravite gustu smjesu.

Izlijte u pleh za pečenje i pecite 30-40 minuta u zagrijanoj rerni na 180 °C.

Po želji, tijestu prije pečenja možete dodati nasjeckane pržene lješnike.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.