x

zanimljive destinacije

Kušadasi, grad koji ne spava: Šarm Orijenta na zidinama antičkog svijeta

Gradić koji obiluje uskim ulicama, bazarima, zanatskim radnjama, ali i brojnim historijskim lokacijama.

Kušadasi nije klasično ljetovalište s ekskluzivnim hotelima i pješčanim plažama, naprotiv, ovo mjesto nudi mnogo više.

Ime je dobio po Otoku ptica, koji se nalazi u neposrednoj blizini luke. Spoj je tradicionalnog i modernog, Istoka i Zapada, te je baš iz tog razloga prava poslastica za sve vrste turista. Obalu ove autentične destinacije zapljuskuje Egejsko more, kojim su plovili Perzijanci, Rimljani, Osmanlije...

„Pamučna tvrđava"

Prva asocijacija na ovu destinaciju jesu Pamukale, čiji se naziv može prevesti kao „Pamučna tvrđava“. Ovo mjesto ime je dobilo zahvaljujući svom izgledu. Naime, tu se nalazi splet bazena bijele boje, koji su raspoređeni na različitim nivoima. Nastali su taloženjem kalcija i tektonskim pomjeranjima hiljadama godina unazad.

O Pamukalama se uglavnom piše kao o kompleksu „Hijerapolis Pamukale“, zbog činjenice da je ovdje osnovan grčki grad Hijerapolis, a s namjerom da imaju pogled na ljepotu i stalno dostupno toplo kupatilo.

Temperatura vode u bazenima je 35 stepeni i vjeruje se da će samo deset minuta provedenih u vodi učiniti da izgledate pet godina mlađe. Ova jedinstvena tvrđava nalazi se 200 kilometara istočno od Kušadasija.


Historijske lokacije

Od antičkih spomenika možete vidjeti ostatke Neopolisa, Agore, rimskih kupatila, akvadukte, a od osmanskih mali dvorac na Otoku ptica, tvrđavu Mehmed-paše iz 12. stoljeća, Žensku džamiju iz 18. stoljeća, kao i hamame.

Na oko desetak kilometara sjeverno od Kušadasija nalazi se antički grad Efes. Bila bi šteta ljetovati u Kušadasiju, a ne posjetiti jedan od najvećih turskih muzeja na otvorenom. Naime, Efes je najprije bio trgovački centar antičkog svijeta.

Jedno od sedam svjetskih čuda u antičkom svijetu je Artemidin hram. Stubovi nekadašnjeg hrama bili su visoki 30 metara. Hram je bio dugačak 125, a širok 60 metara. Međutim, danas je od nekadašnjeg hrama preostao samo jedan stub.


Vrhunac ljetovanja

Šoping u Kušadasiju je jedno sasvim originalno iskustvo. Spremite se na cjenkanje i pođite u šetnju brojnim prodavnicama i autentičnim bazarima. Možete kupiti specifične začine, slatkiše, keramiku, odjeću te razne suvenire.

Glavna destinacija za povoljne cijene zasigurno je Veliki bazar. Na svega nekoliko minuta hoda od glavne luke, ovdje možete pronaći tradicionalne ćilime, tekstilnu robu, nakit i kvalitetne kožne artikle.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.