x

Lada Niva dobila pogon na struju

Jedna njemačka firma vrši konverziju ruskog terenca u električno vozilo.

Lada Niva spada među najjeftinije terence u Evropi, a nakon više od četiri decenije koliko je prisutna na tržištu dobila je i električnu verziju.

Doduše, nije AvtoVAZ taj koji je odlučio da modifikuje pogonski sistem Nive, već je to učinila malo poznata njemačka kompanija Elantrie, podstaknuta naglom ekspanzijom automobila na struju. S obzirom da je ruski terenac i inače jeftin, Njemci nisu željeli da previše opterete budžet potencijalnih kupaca, pa je i konverzija više nego pristupačna.


Umjesto fabričkog benzinac sa 83 KS (61 kW) ugrađen je elektromotor od 88 KS (65 kW). Električna energija se čuva i litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 30 kWh, koja je postavljena tamo gdje je prethodno bio rezervoar za gorivo.

U kompaniji Elantrie tvrde da je automobil u stanju da sa punom baterijom prijeđe između 130 i 300 km, u zavisnosti od načina vožnje, terena po kome se kreće i vremenskih i klimatskih uslova. Proizvođač navodi da će baterija poslije 450.000 pređenih km, ili 9.000 ciklusa punjenja, zadržati 80% početnog kapaciteta.


Električna Niva ima i neke praktične sadržaje, kao što je utičnica od 220 V u prtljažniku, koja može dobro da posluži kamperima i avanturistima koji se ovom Ladom zapute van asfalta. Njemačka kompanija dokazala je i da električni automobil ne mora nužno da bude skup, s obzirom da konverzija košta svega oko 2.800 evra, ukoliko već posjedujete Nivu, dok je ukupna cijena ovog vozila sa ugrađenim električnim komponentama 19.900 evra.

Za ljubitelje jeftinih automobila na struju, vrijedi napomenuti da ista firma nudi mogućnost prerade na struju modela Dacia Sandero prethodne generacije.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.