x

Ladies In za 8. mart obradovao hrabru majku Sadinu!

Ladies In zajednica na današnji dan pokreće svoj novi projekat Ladies In Charity. Prva heroina kojoj želi pomoći i olakšati život zove se Sadina Gusić, koja se bori za ozdravljenje sina Nedima, čiji zdravstveni problemi počinju poslije preživljene kliničke smrti. Desila se samo tri dana nakon njegovog rođenja .

Majke djece s poteškoćama u razvoju zasigurno imaju najteži posao na svijetu. One vjeruju kada svi dižu ruke. One nemaju vremena da plaču. One odustaju od poslova na puno radno vrijeme kako bi više vremena mogle provoditi s djetetom. One su advokati svoje djece, kojima obezbjeđuju mjesto koje zaslužuju u društvu. One se bude ujutro spremne da svaki dan uđu u arenu boreći se za bolju budućnost svog djeteta. Za takvu majku ne postoje upute. Ona se postaje.  

Osam i po godina borbe

Jedna takva majka zove se Sadina Gusić, čija je priča probudila želju članica Ladies In zajednice da brzo po primanju informacije o njenoj borbi odreagiraju i obraduju je za 8. mart vrijednom donacijom kojom se zaokružuje potrebni iznos novca za liječenje njenog sina Nedima hiperbaričnom terapijom u Beogradu.

Ovaj dječak neobično zelenih očiju rođen je 21. jula 2010. godine. Međutim, treći dan doživio je kliničku smrt. Srce mu je stalo. Nakon 15 dana provedenih u inkubatoru kada osoblje bolnice od njega počinje odustajati, 16. jutro se probudio. Međutim, nemili događaj odrazio se na motoriku, govor i sluh.

- Nedim je dijete koje zapravo nema dijagnozu. Prema posljednjem nalazu iz Zagreba smatra se da se ugušio plodnom vodom, koja je ostala u grlu i u nosu. Najprije su nastali problemi s jakim tonusom mišića, pa je već s tri i po mjeseca krenuo na fizijatrijske vježbe kako ne bi ostao u invalidskim kolicima, a potom smo uočili i probleme s govorom. Ljekari računaju da je za jedan dan kome potrebna jedna godina oporavka - govori Sadina za koju je velika prekretnica bila saznati za nevladinu organizaciju EDUS, koja pomaže djeci s poteškoćama u razvoju.

- Trudili smo se svim silama da ga upišemo i da se preselimo iz Jablanice u Sarajevo. Za dvije godine uspio je naučiti brojeve, boje, slova. Nije bilo jednostavno ni pronaći osnovnu školu, ali smo na ljudskost i profesionalnost naišli u Osnovnoj školi Isak Samokovlija. Učiteljici Zejni skidamo kapu, ona me je uspjela rasteretiti i posvetiti se Nedimu onoliko koliko je potrebno da bi adekvatno pratio gradivo.

No, informacija o mogućnosti potpunog poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja putem hiperbarične terapije, liječenja kisikom u specijalno opremljenim komorama, otvorila je novo poglavlje u Nedimovom liječenju. Već prvi razgovor s beogradskim doktorom vratio je cijeloj porodici vjeru u bolje sutra.

- Kada je doktor pregledao njegove nalaze, prišao nam je i rekao: “Mama, gdje ste bili ranije? Dolazite s velikim zakašnjenjem, ali ima nade i bit će sve dobro.” Sada treba obnavljati moždane ćelije i funkcije mozga, a poslije toga, kako kaže ljekar, mama će svom sinu skinuti aparat za sluh. On garantira da će to tako biti.

Ciklus hiperbaričnih terapija zahtijeva značajna novčana sredstva, a kako bi što prije mogao otputovati na liječenje Ladies In zajednica donirala je 1500 KM čime je zaokružena potrebna suma od 6000 KM. Koliko će dugo terapija trajati teško je reći u ovom trenutku, ali Ladies In zajednica će nastojati pratiti Sadinu i njenog sina, te im pružati podršku.

Žena koja nema prepreka

Bez obzira na tegobu koju joj je život donio, Sadina ne gubi snagu crpeći energiju iz osmijeha svog sina, njegovog toplog zagrljaja i riječi punih ljubavi.

- Tada mogu sve, rušiti stijene, brda... Za njega živim! - govori s mnogo odlučnosti.

Kako bi njen sin lakše živio i uvidio da on nije jedini koji ima problem, upisala ga je u Školu fudbala “Respekt” u Nedžarićima.

- Tamo su dobrodošla sva djeca neovisno o njihovom zdravstvenom stanju ili porijeklu. Nekoliko puta smo doživjeli situaciju da Nedima u parku djeca isključe iz igre govoreći mu da ne zna da priča, da je beba. Mislim da je odgovornost na roditeljima, oni djecu trebaju učiti da svi ljudi nisu isti, ali da jedni druge trebamo prihvatati. U Respektu su sva djeca kao jedna porodica. Nema razdvajanja. Poštuju se njihove mogućnosti. Doći će vrijeme kada će Nedim sve stići, a mi ćemo se truditi da on do tog cilja dođe što prije. Ne želim da u svom društvu bude odbačen. Upravo je to djetetu s poteškoćama najveća briga, momenat kada im neko kaže da ne mogu ili da ne znaju. Borit ću se za njega, jer ja prepreka nemam u životu. Ja sam roditelj. Svoje dijete želim izvesti na pravi put. Želim mu dati život kakav zaslužuje! – završava svoju priču Sadina.

ANTRE

Svi građani BiH koji žele podržati malog Nedima na putu ozdravljenja, svoju pomoć mogu uputiti na njegov žiro račun:

Nedim (Majdin) Gusić

1606067020026881


Piše: Elma Zećo

Foto: Muamer Kolar

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.