x

Lagana torta sa smokvama i jogurtom

Idealna za ljeto.

Sastojci:

Za tijesto

2 jaja

80 g šećera

90 g brašna

1 bjelance

Za fil:

1 narandža

8 svježih zrelih smokvi

250 g jogurta (s manje masnoće)

1 kašika šećera u prahu

3 kašike likera od naranče

masnoća za namašćivanje oblika za pečenje

Priprema:

Razdvojite žumanca i bjelanca. Mikserom ili pjenjačom 3 minute miješajte žumanca s 1 kašikom tople vode. Potom dodajte šećer i miješajte.

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pospite masu brašnom i lagano ga umiješajte. Od bjelanaca istucite snijeg pa ga umiješajte u tijesto.

Premažite masnoćom oblik za pečenje pa u njega stavite tijesto i poravnajte ga, Pecite oko 25 minuta u prethodno zagrijanoj rerni da kolač dobije zlatnožutu boju. Izvadite ga i ostavite da se ohladi.

Operite i dobro obrišite narandžu za fil. Naribajte koru i iscijedite sok. Operite smokve pa ih nasijecite na osmine. Ako im je kožica gorka, ogulite ih.

Izmiješajte jogurt, šećer u prahu i naribanu narančinu koru.

Podlogu za tortu stavite na poslužavnik. Popršćite narandžinim sokom i likerom, a potom premažite jogurtom začinjenim narandžinom koricom.

Složite na jogurt kriške smokava, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru 60 minuta.

Potom je izvadite i poslužite.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.