x

kriv je urus

Lamborghini će radi očuvanja ekskluziviteta smanjiti proizvodnju svojih automobila

Veliki brojevi i ekskluzivitet nisu dobra kombinacija pa su u čuvenoj italijanskoj automobilskoj kompaniji odlučili smanjiti svoju godišnju produkciju za čiji je prevelik rast ponajviše kriv SUV Urus.

U prvih šest mjeseci ove godine Lamborghini je kupcima širom svijeta isporučio 2.693 Urusa, 1.211 Huracana i 649 Aventadora, što je 96 posto više od broja automobila koje je italijanska kompanija pod okriljem Audija isporučila u istom periodu prošle godine.

I dok u Lamborghiniju s razlogom vjeruju da će do kraja godine isporučiti više od 8.000 automobila, što je znatno više od 5.750 primjeraka koji su isporučeni 2018. godine, prvi čovjek kompanije Stefano Domenicali najavio je smanjenje proizvodnje od naredne godine, bez obzira na to što će potencijalni kupci odustati ili morati duže čekati svoj automobil.

Razlozi su krajnje jednostavni: Trenutna dinamika proizvodnje i količina automobila koji na sebi nose čuvenog razjarenog bika imaju negativan utjecaj na ekskluzivitet brenda, što u Lamborghiniju nikako ne žele, a najveći "krivac" za enormno mnogo narudžbi je SUV visokih performansi Urus.

I dok se u Ferrariju za sada zadovoljno smješkaju, Domenicali je rekao da će Lamborghini naredne godine možda i napraviti 10.000 primjeraka, ali samo u slučaju uvođenja novog četvrtog modela u ponudu koji neće biti električni, jer tvrde da njihovi kupci nisu zainteresovani za takve pogonske opcije.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.