x

ZA ONE SA DUBOKIM DŽEPOM

Lamborghini predstavio model koji ide i na struju: Početna cijena će vas ostaviti bez teksta

Proizvodnja kreće u drugoj polovini godine, a prve isporuke očekuju se do kraja godine

Superbrzi Revuelto nasljeđuje Aventadora, a uz električnu pomoć još jednom pomiče granice.

Vizualno se novi model uvelike oslanja na prethodnike, pa nosi ponešto od najpoznatijih modela. Prednji kraj podsjetit će neke na Murcielago, dok straga detalji nude nanovo ispričanu priču s Diabla, ali i podizna vrata koja se otvaraju kao na Countachu.


U kabini je krajnje moderan potpis s 12.3-inčnim kokpitom i 9.1-inčnim zaslonom ispred suvozača. Kolo upravljača donosi zakretne prekidače za izbor modova rada i još neke dodatne funkcije.

Do 10 kilometara na struju

Kombinacija je poznata, a uključuje najsnažniji V12 motor u historiji kompanije sa specifičnom snagom od 126 KS po litri zapremine te s ukupno tri elektromotora. Epilog je do čak 1015 KS (ovisno o načinu rada) uz performanse od kojih zastaje dah. Naime, ovaj je model u sprintu do 100 km/h od prethodnika brži za 0.3 sekunde i 100 km/h postiže za 2.5 sekundi. Maksimalna brzina je preko 350 km/h.


Revuelto je prvi Lamborghinijev plug-in hibrid, koji dolazi kao logičan nastavak priče nakon Siana. Koncept uključuje 6.5 V12 motor s 825 KS te po jedan elektromotor za svaki prednji točak uz jedan elektromotor straga. Njih napaja li-Ion baterija kapaciteta 3.8 kWh. Novi Lambo vozi i isključivo na struju, ali tek oko 10 kilometara, a tada ima pogon na sve točkove i uvijek aktivan torque vectoring sustav.


V12 motor je s masom od 218 kilograma tačno 17 kilograma lakši od motora u Aventadoru. I još jedna zanimljivost, motor je zarotiran za 180 stepeni te je usaglašen s novim osamstupanjskim mjenjačem s dvije spojke postavljenim poprečno iza motora. Samo dva modela su imala tako postavljen mjenjač, Miura i Essenza SCV12.

I koja o masi. Revuelto je težak 1.772 kilograma, što je 222 kilograma više od Aventadora, ali je odnos i dalje odličnih 1.77 kg/KS. Raspored masa je 44:56 u korist stražnje osovine.


500.000 eura je start

Poznata je i cijena novog Lamborghinija. Prvi čovjek kompanije Stiven Vinkelman (Stephan Winkelmann) najavio je kako će Revuelto koštati oko 500.000 eura, saznaje Automotive News Europe. Proizvodnja kreće u drugoj polovini godine, a prve isporuke očekuju se do kraja godine.

Ali ovo nisu sve novosti iz Lamborghinija. Ostatak game, modeli Huracan i Urus, dobit će hibridne izvedbe do kraja iduće godine, potvrdio je lično Vinkelman. Potpuno električni Lamborghini dolazi 2028. godine, a godinu kasnije bit će predstavljen još jedan električni model. Jedan od ova dva zasigurno je nasljednik Urusa.


Izvor. avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.