x

Lanene sjemenke – supernamirnica za svaki dan

Ako ste pobornik zdrave ishrane onda su vam sigurno već poznata sva dobra svojstva lanenih sjemenki. Možete ih dodati u vaše omiljene obroke, a mi vas podsjećamo na sve one benefite koje možete izvući iz ovih čudotvornih sjemenki.

Lanene sjemenke su bogat izvor tiamina, riboflavina, piridoksina, folne kiseline, pantotenske kiseline, te niacina. Sadrže i brojne minerale – bakar, magnezij, mangan, fosfor, selen, željezo, kalcij i cink, što dovoljno govori o iznimnom bogatstvu ljekovitosti. Posebno je važno istaknuti da je lan i odličan izvor alfa-linolenske kiseline iz koje se složenim biohemijskim procesom dobiju omega-3 masne kiseline koje višestruko povoljno djeluju na organizam, ublažavajući upale i bol vezanu za artritis, osteoporozu, migrenu. Omega-3 masne kiseline također imaju utjecaj na snižavanje visokog krvnog pritiska i holesterola, a pojedine studije pokazuju da pozitivno može utjecati i na dijabetes.

Lan se s pravom može svrstati u supernamirnice jer njegovo bogatstvo omega-3 masnim kiselinama nadilazi i riblje ulje, a i odličan je antioksidans, stoga ne čudi da ima moć da popravi i žensku hormonalnu sliku. Vjeruje se da dnevno uzimanje kašike sirovog, nerafiniranog lanenog ulja, dobijenog hladnim postupkom tiještenja, prelivenog preko pola šoljice nemasnog svježeg sira može spasiti život, stoga nema razloga ne dati mu šansu.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.