x

RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Lavrov poručio da je Dodik prijatelj Rusije, podržao Čovića u vezi s izbornim zakonom!

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u intervjuu za Radio-televiziju RS-a da Zapad pokušava "nelegalno da podstiče djelovanje Sarajeva da donosi vanjskopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja RS-a i da je to najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma".

"Stav BiH, naravno, ima značaj samo ako se oslanja na principe Dejtona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovu saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ono što sad Zapad pokušava da nelegalno podstiče djelovanje Sarajeva da donosi vanjskopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja RS-a, to je najgrublje kršenje Dejtona", rekao je Lavrov.

Lavrov je stao na stranu HDZ-a BiH kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.


On je, naime, istakao da "Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa natjerao Hrvate da prihvate da će ih, kao i prije, u institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima".


"Јa ne želim da kažem da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali dejtonska načela zahtijevaju saglasnost tri konstitutivna naroda. I, što se tiče samostalnosti BiH, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog ambasadora koji je nadležan za provođenje biračkih reformi u BiH, i to u mnogome govori koliko su samostalne vlasti u Sarajevu", rekao je šef ruske diplomatije.


Lavrov je ponovio da Christian Schmidt "nema legitimitet visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa procedurom". Takav "nelegitimni izbor" Zapad je odobrio jer, prema njegovim riječima, "tako želi da manipuliše Bosnom i Hercegovinom zbog svojih interesa i da od BiH pravi još jednu bazu za širenje NATO-a na Balkanu".


Lavrov je rekao da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik "jedan od rijetkih političara koji se bori za poštovanje Dejtonskog sporazuma". Govoreći o navodima da je Dodik "Putinov čovjek", Lavrov je rekao da to nije tačno, te da je "Dodik prijatelj Ruske Federacije".

"Dodik jeste naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to", rekao je šef ruske diplomatije.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.