x

Poraz u finalu Eura

Legendarni as "popljuvao" dvije zvijezde Engleske: "Stojite tu, dajete djeci da pucaju..."

Savršen početak i užasan kraj. Rečenica je koja najbolje opisuje Evropsko prvenstvo reprezentacije Engleske, poraženog finaliste kontinentalnog takmičenja.

Engleska reprezentacija je došla do svog prvog finala u historiji Eura. Igrala je sjajan turnir. Imala je i prednost u finalu, ali je na kraju poražena na penale.

Italijani su u penal seriji slavili sa 3:2. Bili su precizniji u ključnim momentima i to je jedino što je napravilo razliku u korist Azzurra. Ishod bi možda mogao biti drugačiji da je Gareth Southgate izabrao druge izvođače penala.

Penale za Tri lava su promašili nezagrijani Marcus Rashford i Jadon Sancho koji su u igru ušli u 120. minuti, dok je ključni penal pucao 19-godišnji Bukayo Saka.

Rashford i Sancho imaju po 23, odnosno 21. godinu. Saka je još mlađi od njih i to je ono što je zapalo za oko mnogim. Poslije meča vatru je rigao Roy Keane.


Keane je bio u svom uobičajenom izdanju. Govorio je beskompromisno i bez dlake na jeziku. Kritikovao je nekolicinu starijih i iskusnijih reprezentativaca Engleske.

Legendarni as Manchester Uniteda je kazao kako su stariji i iskusniji Jack Grealish i Raheem Sterling trebali preuzeti više odgovornosti i sami se prijaviti za šutiranje penala prije mlađahnog Sake.

"Ako si ti Sterling ili Grealish ne možeš stajati tu i gledati kako dijete izvodi penal prije tebe. Ne možeš. Boli me briga šta drugi govore, ne možeš!", rekao je Keane.

"Možda ga je Southgate izabrao za šestog ili sedmog šutera. Trebali su prići dečku i reći mu da će oni šutirati umjesto njega."


Southgate je poslije utakmice kazao da je sam birao izvođače penala, ali bez obzira na poraz Saki se treba odati priznanje što nije pobjegao od odgovornosti i što je pristao da šutira peti penal.

Podsjećanja radi, u regularnom dijelu pa i nakon produžetaka na meču Engleske i Italije je bilo 1:1. Italijani su uspješno zabili tri penala, dok su Englezi bili precizni dva puta. Azzurrima je ovo druga titula prvaka Evrope u historiji te šesti veliki trofej računajući četiri Svjetska prvenstva. Gordi Albion je ostao na jednom Mundijalu.

Ova premlada ekipa Engleske definitivno ima potencijal i dojam je da je neko od narednih velikih takmičenja sigurno njihovo jer su konačno naučili igrati na rezultat i turnirski. Dok je s druge strane za Italijane trofej prvaka Evrope pravo malo sportsko čudo.

Mnogi su s podsmijehom gledali na selekciju Italije. Dosta se i Serija A podcjenjivala koja je u sjeni La Lige i Premiershipa. Ali neki "anonimusi" su pokazali da su izuzetno kvalitetni te da ravnopravno mogu igrati protiv najboljih na svijetu. Suma sumarum, Azzurri su zasluženo najbolja selekcija Starog kontinenta. I da, Mancini je "trenerčina".


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.