x

Polufinale

Liga prvaka / Liverpool juriša na Romu, Džeko traga za svojom prvom pobjedom na mitskom Anfieldu

Dvije najpozitivnije priče ovosezonskog izdanja Lige prvaka večeras će se na mitskom Anfield Roadu sklopiti u jednu. Liverpool i Roma kreću u borbu od dva čina koji će trajati minimalno 180 minuta i na čijem će kraju, samo ako nešto neočekivano ne izbije u prvi plan, sigurno slaviti nogomet, jer ovo su timovi kakve nogometni zaljubljenici žele vidjeti u finalu.

Liverpool i Roma su svojim uzletima u Ligi prvaka ove sezone mnogima vratili izgubljenu draž nogometa, ispunili nadu da najelitnije klupsko takmičenje na svijetu nije podij samo za najimućnije i na papiru najjače klubove svijeta, potvrdili da na tim visinama i dalje ima mjesta za autsajdere, za klubove čija slava budi najmanju dozu ljubomore.

U svom međusobnom okršaju, prvom od njihova dva koja ćemo gledati u polufinalu Lige prvaka, Liverpool će večeras od 20:45 sati na svom Anfieldu ugostiti Romu. Bit će to okršaj klubova koji dugo nisu bili bitan faktor na evropskoj sceni i koji u nacionalnim prvenstvima poprilično rano padaju u drugi i treći plan. Bit će to i prvi okršaj Mohameda Salaha protiv bivšeg i voljenog kluba, kao i prvi povratak Edina Džeke na Anfield nakon što je nastanio Rim. Bit će to, zapravo, prvi od dva duela od kojih očekujemo čisti nogomet.


Polufinale, prva utakmica: Liverpool - Roma (20:45, Anfield Road, BHRT)

* revanš 2. maja

Liverpool i Roma su u četvrtfinalu priredili iznenađenja, a neizmjerno veće iznenađenje je ono koje su priredili Rimljani. Oni su, u suštini, napravili čudo izbacivši Barcelonu koju su nakon poraza od 4:1 u gostima kod kuće savladali rezultatom 3:0. Redsi su ukrotili neuhvatljivi Manchester City pobijedivši ga i kod kuće (3:0) i u gostima (2:1).

Večerašnji protivnici su tako ispisali najljepše priče ovosezonske Lige prvaka, jer male šanse su im davane prije njihovih okršaja protiv najboljeg engleskog tima Manchester Cityja i najboljeg španskog tima Barcelone.


Za Liverpool će ovo biti prvo polufinale nakon 2008. godine u kojem ga je porazio Chelsea i najveći evropski meč nakon poraza od Seville u finalu Evropske lige 2016. godine.

Roma od preimenovanja Evropskog kupa u Ligu prvaka 1992. nikada nije igrala polufinale, a svoje jedino polufinale u historiji Evropskog kupa igrala je 1984. godine kada je stigla do finala u kojem je na svom Olimpicu poražena upravo od Liverpoola.


Liverpool bilježi sjajnu formu, Roma u grčevitoj borbi za plasman u Ligu prvaka

Liverpool utakmicu dočekuje u odličnoj formi. Redsi u posljednjih 15 mečeva u svim takmičenjima imaju učinak od 10 pobjeda, četiri remija i samo jednog poraza, pri čemu su samo tri puta postigli manje od dva gola u jednom meču, dok su u čak šest navrata postigli tri ili više golova u jednom meču. Ekipa Jurgena Kloppa je poprilično popravila i defanzivni segment igre pošto je u spomenutih 15 mečeva devet puta uspjela meč završiti bez primljenog gola.

Senzacionalna pobjeda nad Barcelonom vratila je Romu na pobjednički kolosijek pa je rimski tim nakon tri vezana meča bez pobjede, u kojima je zabilježio dva poraza i remi, zabilježio tri pobjede i jedan remi u posljednja četiri takmičarska meča. Samo malo sreće nedostajalo je Romi da i taj jedini remi u posljednje četiri utakmice zapravo bude pobjeda, jer je Roma u gradskom derbiju protiv Lazija (0:0) bila mnogo blizu pobjede, to najbolje zna Edin Džeko koji je u sudijskoj nadoknadi pogodio prečku.


Redsi su trenutno treći u Premiershipu i skoro sigurno će osvojiti treće ili četvrto mjesto, jer od drugoplasiranog Manchester Uniteda imaju tri boda manje i utakmicu više, dok od petoplasiranog Chelseaja imaju osam bodova više i utakmicu više. Do kraja engleskog prvenstva Liverpool će odigrati još tri meča.

Roma je u Seriji A također treća, ali ona vrlo lako može biti i peta u Italiji. Rimljani imaju jednak broj bodova kao i četvrtoplasirani Lazio, ali i samo bod više od petoplasiranog Intera. Do kraja prvenstva ostala su još četiri kola za sve italijanske timove u Seriji A.


Salah protiv voljenog tima, Džekin povratak na Anfield gdje je postigao tri gola

Kada je prošlog ljeta za 42 miliona eura prešao iz Rome u Liverpool malo ko je očekivao da će Mohamed Salah kraj sezone dočekati u društvu najboljih igrača Premiershipa. Od njegove prve sezone na Anfieldu očekivao se upečatljiv učinak, ali ni približno upečatljiv kao danas. A Egipćanin ne samo da se našao među najboljim igračima lige, nego je dobio nagradu za najboljeg igrača lige, pri čemu je u svojoj debitantskoj sezoni srušio nekoliko rekorda. 

Nakon pobjede nad Bournemouthom (3:0) prije deset dana postao je Afrikanac s najviše golova u Premiershipu (30), a golom protiv West Bromwicha (2:2) proteklog vikenda izjednačio je rekord* Premiershipa po broju golova u jednoj sezoni (31)

Salah je u svim takmičenjima ove sezone postigao 41 gol u 46 utakmica, a kada je riječ samo o Premiershipu, postigao je 31 gol u 33 utakmice. Poređenja radi, u Romi je za dvije sezone provedene u klubu u 65 mečeva postigao 29 golova.

Ono što je Salah za Liverpool, to je Džeko za Romu, bez obzira na to što brojke glede postignutih pogodaka ne govore tako. Džeko je u 43 nastupa u svim takmičenjima ove sezone postigao 20 golova, što je vrlo dobro, ali ta cifra nije očaravajuća kao Salahova, niti kao ona Džekina iz prošle sezone kada je u 51 nastupu postigao 39 golova.

Ipak, Dijamant je glavni igrač Rome, najzaslužniji za njen čudesni uspjeh u Ligi prvaka. Roma je u grupnoj fazi Lige prvaka bila prva ispred Chelseaja i Atletico Madrida, u osmini finala je izbacila Šahtar Donjeck, dok je, već smo spominjali, u četvrtfinalu šokirala Barcelonu. Džeko je u remiju protiv Chelseaja (3:3) na Stamford Bridgeu postigao dva gola, protiv Šahtara kod kuće (1:0) postigao je jedini gol u meču, ujedno i presudni za prolazak u četvrtfinale, dok je protiv Barce postigao po gol u oba meča te u drugom, pored gola, izborio i penal koji je Daniele de Rossi pretvorio u pogodak.

Ovo će za Džeku biti prvi meč na Anfieldu nakon što je naljeto 2015. godine napustio Manchester City i stigao u Romu. Tokom boravka u Ctiyju odigrao je 11 mečeva protiv Liverpoola u kojima je postigao tri gola. Sva tri gola protiv Liverpoola postigao je na Anfieldu i to u tri različita meča, ali nikada nije slavio na Anfieldu. Ukupno je protiv Liverpoola upisao tri pobjede, četiri remija i četiri poraza.


Salah i Džeko će biti igrači o kojima će odbrane Rome, odnosno Liverpoola najviše razmišljati tokom ova dva meča, ali nisu oni jedini koji mogu napraviti prevagu. U dresu Liverpoola veliku ulogu igraju Roberto Firmino, Sadio Mane, kao i Alex Oxlade-Chamberlain, dok u Romi veliku opasnost zadaju Diego Perotti, Cengiz Under i Radja Nainggolan.

Potencijalni sastavi

Klopp će skoro sigurno svoj tim izvesti u formaciji 4-3-3 na koju smo navikli od Redsa, a za očekivati je da će u prvom sastavu igrati Karius; Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson; Oxlade-Chamberlain, Henderson, Milner, Salah, Firmino i Mané.

Nedostajat će povijeđeni Lallana, Matip i Can koji bi vrlo vjerovatno igrao u prvoj postavi da je spreman.

Ostaje pitanje za kakvu će se formaciju odlučiti vrhunski taktičar Eusebio di Francesco, Romin trener koji je majstorskim planom izbacio Barcelonu iz Lige prvaka. Di Francesco je protiv Barcelone ekipu izveo u formaciji 5-4-1, dok je uglavnom tokom sezone igrao u formaciji 4-3-3.

Ukoliko Roma zaigra u formaciji 4-3-3, sastav će vjerovatno činiti Alisson Becker; Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov; De Rossi, Strootman, Nainggolan; Perotti, Under i Džeko, ali ukoliko zaigra u formaciji 5-4-1, vrlo je moguće da Romu vidimo bez Perottija i Undera čija bi mjesta, u tom slučaju, mogli zauzeti Schick i Juan Jesus.

Di Francesco u večerašnjem meču ne može računati na Karsdorpa i Defrela koji su povrijeđeni.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.