x

Revanš polufinala

Liga prvaka / Realov novi rekord ili Bayernovo iznenađenje u Madridu

Real Madrid je na pragu plasmana u treće uzastopno finale Lige prvaka, a Bayern Minhen će pokušati da ga spriječi u toj namjeri. Revanš polufinala najelitnijeg nogometnog takmičenja na svijetu koji počinje večeras u 20:45 sati u Madridu mogao bi ponuditi novi meč za pamćenje.

Iako su do kraja Lige prvaka ostala još tri meča, ovo je već, gledajući broj golova po meču, sezona s najviše postignutih golova svih vremena. 

Naime, u ovoj sezoni Lige prvaka postignuto je 387 golova, a prethodni rekord iznosio je 380 golova. Dakle, u ovoj sezoni Lige prvaka u 122 odigrane utakmice vidjeli smo u prosjeku 3,17 golova po meču, odnosno barem jedan gol na svakih 28 minuta, a prosjek prošle sezone koja je bila rekordna iznosio je 3,04 gola po meču. Čak i da ne vidimo nijedan gol u naredna tri meča Lige prvaka, prosjek bi na kraju iznosio 3,10 golova po meču.


Cristiano Ronaldo je na tragu na sruši rekord po broju postignutih golova od jednog igrača u sezoni, jer trenutno ima 15 postignutih golova, a rekord iznosi 17 golova i postavio ga je upravo on u sezoni 2013/14.

Najviše golova u jednoj sezoni Lige prvaka viđeno je u sezoni 2000/01. kada je u postignuto 449 golova, ali tada se igralo 157 mečeva u sezoni što u prosjeku po meču iznosi 2,86 golova.


Polufinale, revanš utakmica: Real Madrid - Bayern Minhen (20:45 sati, Santiago Bernabeu, BHRT)

* prvi meč: Bayern Minhen - Real Madrid 1:2

Pobjeda Reala u gostima kod Bayerna u prvom polufinalnom meču podsjetila je na Realovu prošlogodišnju pobjedu protiv istog tima, ali u prvom meču četvrtfinala. Bayern se u revanšu uspio vratiti te u regularnih 90 minuta slaviti rezultatom 2:1. Uslijedili su produžeci u kojima je Real na kraju slavio rezultatom 4:2.

Trener Madriđana Zinedine Zidane pred ovaj meč želio je dati do znanja da je pred Realom još mnogo posla, to je napomenuo odmah nakon meča, ali i na konferenciji za medije pred večerašnji okršaj.


Zidane želi da Real što prije postigne gol, Heynckes želi efikasnost

"Ovo je polufinale i svi znamo koliko je to važno i šta moramo učiniti. Ne moramo promijeniti ono što radimo. U ovoj utakmici trebamo pokazati da zaslužujemo finale. Ono što vam mogu reći jeste to da šta god se desi mi smo ekipa, tim i možemo učiniti sve. Moramo izaći na teren i brzo postići gol, to ćemo pokušati", rekao je Zidane.

Jupp Heynckes, trener Bayerna, vjeruje da njegov tim može nadoknaditi zaostatak, a za takav podvig trebaju greške svesti na minimum te povećati efikasnost. Naime, Bayern je u prvom meču imao mnogo više šansi od Reala, ali je na kraju poražen.


"Moramo smanjiti greške. Pokušat ćemo napasti. To je Bayernov DNA. Mi uvijek želimo postići gol. Trebamo biti više efikasni nego u prvom okršaju i trebamo iskoristiti šanse kao što su ih oni koristili. Madrid zna da je ovo meč sezone i oni trebaju pružiti sjajnu predstavu", kazao je njemački trener.

Real traga za rekordom

Ako Real Madrid ostvari plasman u finale, to će biti njegovo treće uzastopno finale, a time bi postao prvi klub koji je uspio u dva različita vremenska perioda napraviti niz od tri vezana finala. 


Prvi put Madriđani su to uradili od 1956. do 1960. godine kada su igrali pet uzastopnih finala Evropskog kupa/Lige prvaka i slavili su u svakom. Nakon njih, pet klubova je uspjelo povezati tri uzastopna nastupa u finalu, a niko nije uspio povezati više od tri. 

Pet klubova koji su uspjeli u tome su Benfica (1961.-1963., dva osvojena, jedan poraz), Ajax (1971.-1973., tri osvojena), Bayern Minhen (1974.-1976., tri osvojena), Milan (1993.-1995., jedno osvojeno, dva poraza) i Juventus (1996.-1998., jedno osvojeno, dva poraza). Bitno je napomenuti da su samo Milan i Juventus uspjeli povezati tri finala u ovom takmičenju od kako ono nosi ime Liga prvaka.


Mogući sastavi

Real bi večeras mogao zaigrati u sljedećem sastavu: Navas; Nacho, Ramos, Varane, Marcelo; Modrić, Kroos, Casemiro; Asensio, Benzema, Ronaldo.

Naime, Carvajal neće igrati zbog povrede tako da se očekuje da njegovo mjesto zauzme Nacho iako je i on upitan. Umjesto rovitog Isca koji je počeo u Minhenu trebao bi zaigrati Asensio koji je postigao gol za 2:1. Treća izmjena u odnosu na minhenski okršaj mogla bi biti igranje Benzeme umjesto Lucasa Vasqueza.


Bavarci imaju velike probleme s povredama, a oni bi na teren od prve minute mogli izvesti ovaj tim: Ulrich; Kimmich, Hummels, Süle, Alaba; Martínez, Thiago, James, Müller, Ribéry; Lewandowski.

Povrijeđeni su Neuer, Boateng, Vidal, Robben i Coman, dok je Alaba pod upitnikom za ovaj meč.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.