x

Polufinale

Liga prvaka / Sudar titana u Minhenu: Može li Bayern zaustaviti dominaciju Ronalda i Reala

Novim sudarom titana Bayerna iz Minhena i Reala iz Madrida nastavit će se sjajna sezona Lige prvaka. Ova sezona najelitnijeg klupskog takmičenja donijela je pregršt spektakularnih mečeva, a isto očekujemo i u okršajima najboljeg njemačkog tima protiv tima koji tokom posljednjih godina dominira Ligom prvaka.

Liverpool i Roma su sinoć ponudili meč za pamćenje, meč u kojem smo vidjeli ogroman broj šansi i čak sedam golova, a engleski tim je stigao na prag plasmana u finale pošto je slavio rezultatom 5:2.

Večerašnji susret koji počinje u 20:45 sati u Minhenu bit će 25. između Bayerna i Reala u evropskim takmičenjima, što je rekord, jer ne postoje neka druga dva kluba koja su imala toliki broj međusobnih obračuna u UEFA-inim takmičenjima. To dovoljno govori o rivalitetu Bayerna i Reala koji su se prošle sezone susreli u četvrtfinalu iz kojeg je uspješniji izašao Real Madrid.


Polufinale, prva utakmica: Bayern Minhen - Real Madrid (20:45 sati, Arena Minhen, OBN)

* revanš 1. maja

Bayern je u četvrtfinalu s ukupnih 2:1 izbacio špansku Sevillu, dok je Real Madrid u velikoj drami i mečevima koji će se pamtiti izbacio Juventus s ukupnih 4:3. Pobjeda Reala protiv Juventusa u četvrtfinalnom dvomeču ponovo je digla veliku prašinu, jer su sudijske odluke ponovo bile glavna tema, baš kao i prošle godine kada je Real bio uspješniji od Bayerna.

Zabrinjavajući podatak za Bayern jeste taj da je ovaj tim u posljednje četiri sezone Lige prvaka svaki put ispao od španskog predstavnika. Prije četiri godine izbacio ga je Real, 2015. godine bolja je bila Barcelona pa onda Atletico Madrid. Prošle godine, kako smo već naveli, Bayernu je presudio Real Madrid.


Galacticosi su u ovoj sezoni igrali dosta ispod nivoa u La Ligi, ali su u Ligi prvaka nastavili dominaciju i imaju realne šanse da osvoje treću uzastopnu titulu Lige prvaka. U posljednje četiri sezone Real je tri puta bio prvak Evrope, a ovo je za njega čak osmi uzastopni nastup u polufinalu Lige prvaka, što je apsolutni rekord takmičenja, jer drugi klub na listi klubova s najviše uzastopnih plasmana u polufinale Lige prvaka je Barcelona koja je taj niz napravila od početka sezone 2007/08. do kraja sezone 2012/13.

Interesantno je da su Bayern i Real u 24 dosadašnja okršaja u evropskim takmičenjima upisali po 11 pobjeda te dva remija. Bayern je u tim mečevima postigao 36 golova, a Real 37 golova. Brojke su, dakle, skoro identinčne, a ostaje da se vidi koliko će se promijeniti nakon ova dva okršaja.


Heynckesove brojke impresivne, Ronaldo djeluje nezaustavljvo

Od povratka Juppa Heynckesa na klupu (9. oktobar 2017. godine) Bayern je u 35 takmičarskih mečeva upisao čak 31 pobjedu te samo po dva remija i poraza. U tim mečevima zabilježena je nestvarna gol-razlika od 106 datih golova i samo 27 primljenih. Ipak, koliko god takvi brojevi bili impresivni, zbog njih se ne smije zanemariti činjenica da Bayern u ovoj sezoni ima vjerovatno najslabiju konkurenciju u Bundesligi u ovom desetljeću te da ni u nokaut fazi Lige prvaka nije imao velikog protivnika pošto se susretao protiv Bešiktaša i Seville. Real će biti pravi test.

Madriđani su još u januaru shvatili da će im Liga prvaka biti jedina šansa da u drugom dijelu sezone osvoje trofej nakon što su u prvom dijelu sezone osvojili evropski Superkup, španski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo. Bili su svjesni da ne mogu osvojiti La Ligu, a iz španskog Kupa kralja su ispali od Leganesa. Fokus je usmjeren na Ligu prvaka gdje Real već treću sezonu ne ispada u nokaut fazi, a ove sezone izbacili su Paris Saint-Germain i Juventus.


Real ovaj meč ne dočekuje u impresivnoj formi pošto je u posljednja četiri takmičarska meča upisao samo jednu pobjedu te dva remija i poraz. Možda je Zinedine Zidane "tempirao formu" za Bayern, ali sudeći prema igračima koje je u remiju protiv Athletic Bilbaoa (1:1) prošle srijede slao na teren, ne može se reći da je nekog odmarao. Ipak, sama činjenica da je Real za vikend odmarao je veliki plus za Zidaneov tim.

Najveća briga za Galcticose bit će kako zaustaviti Roberta Lewandowskog koji je u ovoj sezoni postigao 39 golova u 43 utakmice u svim takmičenjima. U devet nastupa u Ligi prvaka ove sezone Poljak je postigao pet golova, ali u posljednja tri meča ovog takmičenja nije postigao gol.


No, Realova briga za Lewandowskim nije ni približna Bayernovoj brizi za Ronaldom koji je u posljednjih 12 mečeva za Real Madrid postigao čak 22 gola, a u cijeloj sezoni u 39 nastupa postigao je 42 gola. U posljednjih 11 mečeva Lige prvaka Ronaldo je svaki put postigao makar po gol što je rekord ovog takmičenja.

Potencijalni sastavi

Pretpostavlja se da će Bayern utakmicu započeti u sastavu Ulreich; Kimmich, Hummels, Boateng, Alaba; Martínez, Thiago; James, Müller, Ribéry i Lewandowski, a u startnoj postavi bi se skoro sigurno našao Vidal koji je nažalost povrijeđen i propustit će ostatak sezone.


Pored Vidala, povrijeđen je i Coman, a Neuer i Tolisso su upitni za nastup pošto su se tek nedavno vratili treninzima.

Real Madrid će vrlo vjerovatno zaigrati u sastavu Navas; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Kroos, Casemiro, Modrić, Isco; Benzema i Ronaldo, a jedini igrač pod upitnikom je Nacho.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.