x

250 primjeraka

Lister pripremio F-Pace koji će biti najbrži SUV na svijetu

Lister LFP zapravo je temeljito dorađen Jaguar F-Pace SVR koji bi trebao stići do 322 km/h.

Lister LFP zasnovan je na osnovici najsnažnije verzije Jaguarovog SUV modela F-Pace čiji 5-litarski V8 motor uz pomoć mehaničkog kompresora isporučuje 550 konjskih snaga (što je dovoljno za 283 km/h) i trebao bi biti adekvatan odgovor na Lamborghinijev model Urus koji je s maksimalnih 305 km/h trenutno najbrži SUV na svijetu.


Iako konačne tehničke specifikacije još uvijek nisu otkrivene, već se zna da će u Listerovom temeljito dorađenom Jaguaru F-Pace spomenuti V8 motor nuditi 670 konjskih snaga i znatno više od standardnih 680 Nm najvećeg obrtnog momenta, što bi na kraju trebalo biti dovoljno za najavljenih 322 km/h.


U Listeru već primaju narudžbe za LFP koji će po cijeni od 160.000 eura biti ponuđen u 250 primjeraka, što je znatno više od nedavno predstavljenog modela Thunder sa 666 KS koji je zasnovan na Jaguaru F-Type R i ponuđen u samo 99 primjeraka.


Pored temeljito dorađenog Jaguara u britanskoj kompaniji koja je osnovana 1954. godine uveliko pripremaju i duhovnog nasljednika svog čuvenog modela Storm, a Lister Storm II trebao bi pokretati kompresorom potpomognut 7,8-litarski V12 motor koji će raspolagati s 1.000 konjskih snaga.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.