x

Ljekari zabrinuti: Težak oblik rijetkog oboljenja pojavio se kod djece

Izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija .

Italijanski i britanski ljekari istražuju moguću vezu između pandemije koronavirusa i teške upalne bolesti djecekoja dolaze u bolnice s visokom temperaturom i otečenim arterijama. Ljekari na sjeveru Italije, jednom od najvećih svjetskih žarišta Covida-19, prijavili su neuobičajeno velik broj djece mlađe od devet godina s teškim oblicima rijetke bolesti Kawasaki, puno češće u Aziji.

Slično su uočili i ljekari u Velikoj Britaniji, pa je ministar zdravstva Met Hankok (Matt Hancock) na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao da je jako zabrinut i da stručnjaci to pitanje pomno analiziraju.

Bolest Kawasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa djecu ispod pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

- U bolnicu u Bergamu stiglo je protekloga mjeseca više od 20 djece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u jednoj godini - rekao je dječji kardiolog Mateo Kjufreda (Matteo Ciuffreda).

Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na koronavirus i da su mu se sa sličnim slučajevima javili kolege iz Madrida i Lisabona. Pozvao je ljekare da dokumentiraju svaki takav slučaj kako bi se utvrdilo ima li veze između bolesti Kawasaki i Covida-19 i najavio da će svoja saznanja objaviti u naučnom časopisu.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.