x

LJETNJE ZADUŠNICE: Danas su Duhovske Zadušnice, ovo obavezno uradite!

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Zadušnice, dan koji je posvećen molitvama za umrle rođake i prijatelje. Današnje Zadušnice nazivaju se i Duhovske Zadušnice, jer prethode velikom crkvenom prazniku Silazak Svetog Duha na apostole - Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica.

U spomen na subotu poslije Raspeća i Hristov silazak u ad, crkva je četiri subote u godini posebno namenila molitvama za duše umrlih.

 

Zadušnice su dan posvećen upokojenima, pa treba otići na službu u crkvu, obići grobove, preliti ih vinom, urediti i okititi cvijećem i upaliti svijeće.

 

Uobičajeno je da se na zadušnice drži Liturgija, na kojoj sveštenik preliva vinom donešeno žito, a poslije službe se odlazi na groblja, gdje se pale svijeće, a sveštenici obilaze i kade grobove.

 

Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da odu do najbližeg hrama i da tu obave pomen za svoje upokojene. Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na dijeljenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo, udijeli milostinja i da dio hrane koju smo ponijeli sa sobom.

 

Običaj je u narodu da se ο zadušnicama, kao i ο parastosima, iznose mnoga jela. Vjerovanje je, da ta iznesena jela treba da se razdijele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga. Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

 

Ulazak na beogradska groblja privatnim vozilima danas će biti zabranjen, a saobraćaj GSP će biti pojačan na linijama koje vode do groblja.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.