x

nevjerovatno

LUDO OTKRIĆE O PLAVIM OČIMA: Ako ih imate, ovo će vas oduševiti!

Plave oči su želja mnogih, a imaju ih rijetki. Vjeruje se da su originalno svi imali smeđe oči, a da su se plavooki počeli pojavljivati tek prije nekih 10.000 godina. Procjenjuje se da danas između 20% i 40% Evropljana ima plave oči, ali tačan razlog za to nije poznat niti naučnicima.

Pretpostavlja se da se radi o genetskoj mutaciji. Pretpostavlja se da je gen preživio jer su ljudi s tom bojom očiju smatrani fizički privlačnijim pa su imali više prilike množiti se.

Boju očiju određuje količina pigmenta u oku.

Puno pigmenata su smeđe oči, manje pigmenata su zelene oči, malo ili nimalo pigmenata su plave oči. Čak 16 gena određuje boju očiju, ali dva glavna su HERC2 i OCA2, s time da HERC2 skluži kao prekidač koji aktivira OCA2, aktivira proteine koji proizvode pigmente. 

Ako jedan od ovih gena mutira prekida se lanac reakcija te proteini ne stvaraju pigmente. A rezultat toga su plave oči. 

Svako ima po dva od svake vrste gena u svome tijelu, po jedno od oca i od majke. Tako ako jedan roditelj ima mutirani OCA2 gen, a drugi sve normalne, i dijete će imati smeđe oči. 

Ali ako oba roditelja imaju mutirani OCA2, postoji 25% šanse da će dijete imati plave oči. Teoretski, skriveni mutirani OCA2 mogao bi se prenositi kroz porodicu generacijama, bez da iko ima plave oči.

(Espreso.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.