x

Luksuzna zdanja: Svečano otvoreni renovirani ilidžanski hoteli "Austria" i "Bosna"! (GALERIJA)

Svečano otvorenje renoviranih hotela "Austria" i "Bosna" na Ilidži upriličeno je u prisustvu brojnih visokih zvaničnika. Luksuzno zdanje sa pet zvjezdica ima 115 smještajnih jedinica, 300 ležajeva, 12 apartmana među kojima je i predsjednički, restorane, kongresne sale, wellness centre, parking i garažu.

Član Predsjedništva ispred reda Bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom, Denisom Zvizdićem i vlasnikom hotela Austrija Alija Budnjo

Predsjednik uprave "Hoteli Ilidža" Alija Budnjo zahvalio je svim privrednicima i saradnicima koji su mu pomogli u proteklih desetak godina da završi projekt, počevši od hotela Terme, Hercegovina, Crystal, pa sad do hotela Austria i Bosna .

"Od 2003. do 2004. godine smo obnovili hotel Terme i registrovali Zdravstvenu ustanovu banju Terme Ilidža. Od 2004. do 2007. godine renovirali smo hotel Hercegovinu i pustili u rad. Godine 2008. smo renovirali hotel Crystal. Od 2011. godine renovirali smo kongresni centar i proširili Zdravstvenu ustanovu banju Ilidža. Od 2016. do danas smo renovirali i završili hotel Austriu i Bosnu. Oni su u kategoriji pet zvjezdica, a u regionu jedni od najopremljenijih", naveo je u svom obraćanju Budnjo.

Dodao je da su sada Hoteli Ilidža bogatiji za 210 ležajeva u odnosu na period prije rata.

Kako je rečeno "Austria" i "Bosna" su projektovani u vrijeme austrougarske vladavine, kada je izgrađena i većina urbanih objekata. Hotel je bio rezidentni objekt austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda po kome danas i predsjednički apartman nosi ime.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istaknuo je da se radi o važnoj restauraciji i jednoj od najljepših prirodnih i ambijentalnih sredina, ne samo Sarajeva, nego cijele BiH.

"Ovo će značiti novu turističku ponudu, imajući u vidu kvalitet i nivo usluge ovdje. Želim vam mnogo sreće i da kapaciteti kao i do sada budu popunjeni", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dodao je da je turizam jedna od najbrže rastućih grana.

"Danas je 'zicer' ulagati u turizam, a to nije tako bilo prije 15 godina kada je trebalo posebne hrabrosti i vizije. Posebna je obaveza da se večeras bude ovdje. Englezi kažu misli hrabro, misli veliko i bit ćeš velik", zaključio je Izetbegović.



Foto: Mirnes Mašić/Ekskluziva.ba
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.