x

iznio stav

Macron: Rusija se ne smije ponižavati!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se Rusija ne smije ponižavati kako bi se, kada prestanu borbe u Ukrajini, moglo pronaći diplomatsko rješenje, dodajući kako vjeruje da će upravo Pariz odigrati posredničku ulogu u okončanju sukoba.

Macron je nastojao održati dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru. No njegov stav su više puta kritizirali neki istočni i baltički partneri u Evropi jer to vide kao potkopavanje napora da se Putina pritisne da sjedne za pregovarački stol.


"Ne smijemo poniziti Rusiju kako bismo onog dana kada borbe prestanu mogli izgraditi izlaznu rampu diplomatskim putem", rekao je Macron u intervjuu regionalnim novinama koji je objavljen subotu. "Uvjeren sam da je uloga Francuske da bude posrednička sila."


Macron je redovito razgovarao s Putinom od početka invazije u sklopu napora da se postigne prekid vatre i započnu vjerodostojni pregovori između Kijeva i Moskve.

"Mislim, i to sam mu rekao, da je napravio historijsku i najveću pogrešku prema svom narodu, prema sebi i prema historiji", rekao je Macron. 


Francuska je vojno i financijski podržala Ukrajinu, ali Macron do sada nije bio u Kijevu kako bi ponudio simboličnu političku potporu poput drugih čelnika EU, što je Ukrajina očekivala.

Macron je rekao da nije isključio odlazak u Kijev.

Pariz Kijevu šalje ofenzivno oružje, uključujući haubice Caesar preuzete iz zaliha francuske vojske. Macron je rekao da je zamolio proizvođače oružja da ubrzaju proizvodnju.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.