x

ne daju oružje ukrajini

Mađarska neće podržati nove sankcije EU Rusiji, razlozi su nafta i patrijarh Kiril!

Mađarska ne može podržati novi paket sankcija Evropske unije, koji uključuje embargo na uvoz nafte, u sadašnjem obliku, izjavio je u danas premijer te zemlje Viktor Orban.

Orban je rekao da bi trenutni prijedlog Evropske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao "atomsku bombu" bačenu na mađarsku ekonomiju, dodajući da je Mađarska spremna na pregovore ako vidi novi prijedlog koji bi zadovoljio mađarske interese.


Izvršna vlast Evropske unije predložila je u srijedu do sada najteži paket sankcija Moskvi za njen rat u Ukrajini, ali nekoliko zemalja zabrinuto je zbog utjecaja prekida uvoza nafte iz Rusije koji stoji na putu sporazuma.

Nekoliko istočnih zemalja EU zabrinuto je da im zaustavljanje neće dati dovoljno vremena da se prilagode, iako su diplomate rekli da će Mađarskoj i Slovačkoj biti dat rok do kraja 2023. godine.


Orban je rekao državnom radiju da će Mađarskoj trebati pet godina i izvršiti ogromna ulaganja u svoje rafinerije i cjevovode kako bi mogla transformisati svoj sadašnji sistem koji se oslanja oko 65 posto na rusku naftu.

"Znamo tačno šta nam je potrebno, prije svega nam je potrebno pet godina da se cijeli ovaj proces završi... 1-1,5 godina nije dovoljno ni za šta", rekao je Orban i dodao da će Mađarskoj biti potrebna i ogromna ulaganja u rafinerije i sistem transporta koji će dozvoliti uvoz neruske nafte.


Orban se zapitao da li je pametno ulagati u tolikim razmjerima za rezultat za četiri do pet godina, dok se rat u Ukrajini sada dešava.

Rekao je da Mađarska čeka da vidi novi prijedlog Komisije.

"Ne želim da se suprotstavljam EU, nego da sarađujem.... ali to je moguće samo ako uzmu u obzir naše interese", dodao je on.


Orban je također rekao da Mađarska neće podržati stavljanje na crnu listu poglavara Ruske pravoslavne crkve koja je saveznica Kremlja, patrijarha Kirila, jer je to "pitanje vjerske slobode".

On je ponovio stav Mađarske da ne šalje nikakvo oružje Ukrajini jer bi ti brodovi postali mete ruskih napada u oblasti iza granice u zapadnoj Ukrajini gdje žive etnički Mađari.

.

.

.

.

Izvor: Kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.