x

popularna destinacija

Madrid je magičan zimi: Dobro se utoplite i doživite čaroliju španske prijestolnice

Iako je Španija poznata po visokim temperaturama tokom cijele godine, Madrid je zimi veoma hladan jer se smatra gradom koji je na najvišoj nadmorskoj visini Evrope. Ipak, iako je temperatura niža nego inače, sunce i dalje obasjava ovaj grad zbog čega ga vrijedi posjetiti zimi.

Spremite jakne, kapute i dobro raspoloženje i zaputite se u Madrid. Cijene avionskih i bus karata naglo opadaju u zimskoj sezoni te je moguće naći prihvatljive povratne karte u kratkom periodu. Također, hoteli su dosta jeftiniji i prazniji.

Madrid je pun prazničnih marketa te u svakom dijelu grada možete drugačije doživjeti praznike. Najviše prodavnica i štandova ćete naći na Plazi Mayor, dok će neke prodavnice ostati otvorene čak i nakon Nove godine.

Španci ne štede kad su u pitanju praznične dekoracije te će vas lampice i ukrasi dočekati na svakom ćošku, te ćete ih čak viđati na skoro svakom balkonu.

Pridružite se masi ljudi na glavnom trgu "Puerta del Sol" u najluđoj noći i odbrojavajte sekunde do početka naredne godine. Na sredini trga će vas dočekati velika ukrašena jelka a vi ćete imati priliku jesti "12 grožđica" što je ustvari stara španska tradicija. Kada u ponoć crkva zazvoni 12 puta, za svako zvono morate pojesti jedan komad grožđa i na kraju možete zamisliti želju za narednu godinu. 

Međutim, Madrid ne prestaje biti interesantan čak ni nakon Nove godine. On nudi mnoštvo interesantnih muzeja kao što je "Prado", muzej romanticizma, muzej aviona itd. Također se preporučuje posjeta kinu jer svi filmovi imaju engleski prevod, ili su na engleskom jeziku.

Glavni grad Španije je popularan po noćnim izlascima te ćete u svakom dijelu grada naići na neku svirku ili koncert, a španci su uvijek raspoloženi za izlaske te nikada nećete biti usamljeni. U barovima probajte famozni tapas i ugrijte se uz španske plesove.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.