x

Magnezij: Šta treba znati i zašto je važan u tijelu?

S tako dugačkim popisom uloga, ne čudi da je četvrti mineral u organizmu po zastupljenosti i sudjeluje u preko 300 enzimskih reakcija.

Koji oblici magnezijuma postoje?

Prirodno se nalazi u stijenama i morskoj vodi, postoji niz oblika magnezijuma, uključujući karbonat, hlorid, hidroksid, oksid i sulfat, kao i glicinat, laktat, malat, citrat i orotat.

Svaki oblik varira s obzirom na njegovu bioraspoloživost i najbolju upotrebu. Na primjer, oblici koji se dobro rastvaraju u vodi teže će se apsorbirati u crijevima.


Koje su zdravstvene koristi magnezijuma?

Može ojačati kosti i zaštititi od osteoporoze

Brojne populacijske studije izvijestile su o pozitivnoj povezanosti između unosa magnezijuma i mineralne gustine kostiju i kod muškaraca i kod žena. To je zato što je magnezijum uključen u stvaranje kostiju svojim utjecajem na promet kostiju, kao i svojom ulogom u potenciranju vitamina D. Odgovarajući magnezij također može igrati ulogu u održavanju naših mišića jakim i zdravim; ovo je važna strategija za sprječavanje padova i lomova kod starije populacije.

Može pomoći kod depresije i anksioznosti

Pokazalo se da magnezijum ima učinak na poboljšanje raspoloženja s blagodatima postignutim uz ili bez upotrebe antidepresiva.

Može smanjiti krvni pritisak

Za one koji imaju hipertenziju, magnezijum može pomoći u regulaciji krvnog pritiska. Postoje i šire kardiovaskularne koristi, s većim unosom magnezijuma povezanim sa smanjenjem rizika od moždanog udara.

Može ublažiti glavobolju / migrenu

Čini se da nedostatak magnezijuma igra ulogu u razvoju migrene i glavobolje. Međutim, dokazi koji podržavaju upotrebu suplementacije za sprječavanje ili smanjenje simptoma trenutno su ograničeni.

Može poboljšati san

Kako starimo, doživljavamo promjene u načinu spavanja. Studija koja proučava učinak magnezijuma na grupu starih 60-80 godina sugeriše da mineral može pomoći da se te promjene poprave. Za nas ostale, magnezijum može biti korisno sredstvo za spavanje, jer pomaže u smirivanju nervnog sistema, stvarajući mirno i opušteno raspoloženje.


Koji su glavni izvori magnezija u hrani?

Iako se nalazi u brojnim namirnicama, uključujući zeleno lisnato povrće, orašaste plodove i sjemenke, osim ako ne jedete raznoliku hranu, možda nećete postići preporučenu dnevnu količinu od 270 mg (žene). Nutricionistička ispitivanja to podržavaju, izvještavajući o niskim nivoima magnezijuma među mladima u 20-im godinama, posebno ženama.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.